Policie obvinila dva muže kvůli bombě v mezinárodním autobusu

Česká policie obvinila dva muže, kteří v květnu údajně nastražili výbušné zařízení v autobuse na lince z Prahy do bulharské Varny. Zápalná směs byla odhalena v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku. V autobuse cestovalo více než 30 lidí. Nástražný systém jen náhodou selhal a nikoho neohrozil.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka byli zadrženi muži ve věku 26 a 29 let. Motiv činu zatím není jasný, protože obvinění s policií nespolupracují. Detektivové se ale domnívají, že by mohlo jít o konkurenční boj provozovatelů mezinárodní dopravy. Muži jsou stíháni vazebně. Hrozí jim osm až 15 let vězení.

Hlavním konstruktérem nástražného systému byl podle policie muž z Ruska, který s dalším dosud neznámým člověkem naplnil pětilitrový plastový kanystr směsí benzinu a polystyrenu. „Spouštěcím mechanismem se měla stát litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí,“ doplnil Hanták.

Ke šroubovacímu uzávěru láhve pak byly připojeny měděné dráty, které sloužily jako roznětka. Součástí mechanismu byl také digitální časovač a akumulátor. „Je třeba zdůraznit, že celý nástražný systém byl plně funkční,“ zdůraznil Hanták.

Nástražný systém prozradil štiplavý zápach

Druhý z obviněných pak podle policie koupil od údajného komplice pod smyšleným jménem místenku na autobusovou linku. Oba pak společně podle policie přinesli nástražný systém ve sportovní tašce. Jeden muž se vydal na cestu, v Brně pak vystoupil a tašku nechal v zavazadlovém prostoru.

Případ se stal 16. května. Nástražný systém našel řidič poté, co se autobusem začal šířit zápach štiplavé látky. V úložném prostoru totiž náhodně začala iniciace nástražného systému, směs však díky další náhodě nezačala hořet. Podezřelé zavazadlo, ke kterému se nikdo nehlásil a na kterém byly skvrny z netěsnícího kanystru, zajistili a zneškodnili přivolaní pyrotechnici. Podle vyjádření policie by systém způsobil škody na majetku a ohrozil zdraví či životy cestujících.

Válku dopravců připouští Češi i Bulhaři

O tom, že by za incidentem mohla být válka dopravců, spekulovala v květnu i bulharská a maďarská média. Pro autodopravce Omega Group 84  šlo totiž v poslední době už o druhý incident. Na jaře v Praze se bulharský autobus stal terčem žhářského útoku a zcela shořel. Zahraniční média se domnívala, že mohlo jít také o teroristický útok, což brzy vyloučil maďarský protiteroristický útvar.