O asistovanou reprodukci každým rokem žádají starší a starší ženy

Den pro rodiny s podobným příběhem (zdroj: ČT24)

V roce 1982 se narodilo první československé dítě ze zkumavky, nyní se jich na dalším ročníku pravidelného pražského srazu sešlo na jednom místě 1 334. Celkem jich v Česku žije přes sto tisíc a na celém světě pět milionů.

Ročně o asistovanou reprodukci v Česku žádá asi 11 tisíc párů a pravidelně přibývá žen, které ji podstupují ve vyšším věku. V roce 2013 rodičky nad 35 let tvořily už víc než polovinu pacientek - a to i přesto, že vyšší úspěšnost je v mladším věku.

Setkání se zúčastnili i sourozenci Dobřichovští – trojčata Mirek, Jana a Anička se narodili ze zkumavky, když chtěli rodiče pořídit dceři druhého sourozence. Za dvacet let, během nichž trojčata vyrůstala, se vyvíjela i asistovaná reprodukce. Dnes je trendem zamrazování embryí i vajíček nebo genetická vyšetření zárodků ještě před vložením do dělohy. Snížil se také počet embryí používaných pro jedno oplodnění. „V současné době se nedoporučuje transferovat někomu více než dvě embrya, takže v podstatě trojčata téměř úplně vymizela,“ říká vedoucí Centra asistované reprodukce Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Karel Řežábek.

Sourozenci Dobřichovští
Zdroj: ČT24

Úspěšnost umělého oplodnění při využití všech přístrojů a metod stoupla během jednoho cyklu oplodnění ve zkumavce za dvě desítky let z 20 až na 75 procent. V Česku působí čtyři desítky center reprodukční medicíny, vyhledává je stále více párů, kterým se přirozenou cestou nedaří dítě počít. Problém s neplodností má pětina dvojic.

Vůbec první dítě ze zkumavky přišlo na svět 25. července 1978 v Anglii. O narození holčičky se zasloužili embryolog Robert Edwards s gynekologem Patrickem Steptoem. Edwards dokonce za objev získal v roce 2010 Nobelovu cenu.