Ministryně Valachová: Školy budou financovány podle počtu učitelů

Regionální školy by měly být financovány hlavně podle počtu učitelů, nikoli podle žáků. Změna by mohla nastat od přespříštího roku, oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize . Reformu financování regionálního školství označila za absolutně klíčovou.

Už v pátek ministryně oznámila, že učitelům od letošního listopadu vzrostou platy o tři procenta. „Pokládám to za absolutní minimum. Nicméně je poctivé přiznat, že dalšího pokroku ve školství nedosáhneme bez reálných změn ve financování, které způsobí, že finance zamíří ke konkrétnímu učiteli, který stojí před tabulí, a ke konkrétnímu žáku, kterého učí," vysvětlila v Otázkách Václava Moravce. Směřování peněz na učitele podle Valachové srovná rozdíly mezi malými a velkými školami.

"Pokládala bych za velkou nespravedlnost a velkou chybu, kdyby nám umíraly malé základní školy v obcích. Všichni víme, že umře-li škola, tak trochu umírá i obec a její budoucnost."
Kateřina Valachová

Příslušnou novelu chce ministryně předložit v paragrafovém znění do konce letošního roku. Na jejím základě by ministerstvo posílalo školám peníze na tarify na počet učitelů a určilo by další normativy z hlediska nárokových a nenárokových složek. "To znamená, jaké tam jsou potřeby dětí nadaných, dětí sociálně znevýhodněných, dětí z těžších majetkových poměrů, zdravotně postižených. Jaký další vývoj kvality je třeba," uvedla Valachová. Zohledňoval by se třeba taky počet odučených hodin.

„Ztratil se nám učitel“

Zavedení kariérního řádu učitelů Valachová zatím pozastavila. "Mám nepříjemný pocit, že z kariéry se nám ztratil učitel," uvedla ministryně v České televizi. Nechce totiž opomíjet učitele, kteří své zaměstnání vnímají jako poslání. Změnou tarifů by ministryně chtěla už od listopadu podpořit učitele s letitou praxí a také začínající učitele, kteří by se do vyššího tarifního pásma dostali už po dvou letech.

Pro příští rok by mělo ministerstvo dostat navíc i 1,5 miliardy korun na takzvané výkony, které dosud často ubíraly z platů, tvrdí Valachová. Peníze hodlá využít také na podporu vzdělávání handicapovaných žáků v běžných školách. Na ně bude potřeba v roce 2017 nejméně miliarda korun navíc, uvedla ministryně.

Společné vzdělávání

Pro nynější školní rok bude podle ní dostatek peněz na asistenty žáků a nestane se, že by děti, které budou mít asistenty od září, o ně od ledna přišly. „Finalizujeme šablony, které se budou týkat personálního zajištění, to znamená asistentů pedagoga, a budou zajišťovat také další podpůrné pomůcky, které zajistí, že společné vzdělávání v běžných školách bude možné, reálné a pro všechny děti bezpečné," uvedla Valachová.

Tento začátek školního roku je pro Kateřinu Valachovou první ve funkci. Ministryní školství je od půlky června, ve funkci vystřídala Marcela Chládka (ČSSD), který byl odvolán kvůli údajné šikaně zaměstnanců ministerstva.