Oběti se odškodnění hned tak nedočkají, novela to může ještě zhoršit

Spor o peníze pro oběti trestných činů (zdroj: ČT24)

Už dva roky platí zákon, díky němuž mohou oběti znásilnění či dopravních nehod získat okamžitou finanční pomoc. Často ale musí na peníze měsíce čekat. Podle organizací, které obětem pomáhají, teď hrozí, že bude vyplácení peněz kvůli připravované novele trvat ještě déle.

Aby pomoc splnila svůj účel, měly by peníze na účet oběti dorazit do čtvrt roku. „Smysl toho zákona je pomoc lidem během tří měsíců poté, co se zhorší jejich sociální situace v důsledku trestného činu,“ konstatovala právnička Klára Kalibová.

Nárok na peníze posuzuje ministerstvo spravedlnosti. V termínu ale stihne vyřídit jen každou druhou žádost. Důvodem zpoždění je často trestní spis – úředníci tvrdí, že se k němu včas nedostanou, protože ho má policie nebo státní zástupci. „Potřebujeme třeba výpovědi svědků nebo jiné dokumenty z toho trestního spisu,“ podotkl náměstek ministra spravedlnosti Michal Franěk.

Státní zástupci se ale brání. „Nejvyšší státní zastupitelství nemá poznatky o tom, že by docházelo k problémům při součinnosti s ministerstvem spravedlnosti,“ prohlásil mluvčí Petr Malý.

Novela počítá s tím, že by se čas na obstarání spisu do tříměsíční lhůty nezapočítával. To se nelíbí odborníkům na pomoc obětem – bez pevně dané lhůty totiž hrozí ještě větší průtahy. Žaloba by navíc nebyla možná.

Pokud bychom nastavili horní limit a ministerstvo spravedlnosti by nemělo možnost se dostat ke spisu, mohlo by se stát, že by muselo žádost zamítnout.
Michal Franěk
náměstek ministra spravedlnosti

Organizace, které pomáhají obětem, doufají, že se novela ještě změní. Vláda by ji měla projednat na podzim.