Účet, který odolá exekuci? Ministerstvo chce pomoci sociálně slabým

Sociálně slabší dlužníci by mohli mít speciální bankovní účet, na který by jim chodily dávky životního minima nebo příspěvky na bydlení. Na tyto prostředky by přitom nemohli sáhnout exekutoři. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán by měl do konce měsíce přinést příslušnou novelu na vládu.

Kdo nezvládá splácet dluhy, musí se připravit na návštěvu exekutora. Ten přitom může sáhnout i na peníze, které má člověk uloženy na bankovním účtu. Bez nich už ale člověk s minimálními příjmy nemusí mít dostatek prostředků na zajištění základních potřeb. Často se lidé musí i odstěhovat, někteří skončí v charitativním domě, jiní ale mohou dopadnout ještě hůř.

Ministerstvo spravedlnosti tomu chce bránit novelou soudního a exekučního řádu. Zavedli by totiž nedotknutelný účet, který by byl mimo možnosti exekutorů. Stát by na něj posílal různé dávky jako životní minimum, příspěvky na bydlení, dávky sociální péče, stipendia nebo důchody.

Účet, na který exekutor nemůže (zdroj: ČT24)

Jenom mezi důchodci, kteří musí vyjít s malým příjmem, je těch s exekucí osmdesát tisíc. Jejich počet se za posledních sedm let zdvojnásobil. Starší lidé jsou přitom k zadlužení náchylnější kvůli cílené reklamě nebankovních půjček nebo spotřebitelským úvěrům, které na ně spadnou na prezentačních akcích.

Exekuce
Zdroj: ČT24/ČTK

Opozice protestuje

Pravicová opozice ale ministerský návrh kritizuje. Vytváření speciálních bankovních účtů je z hlediska exekucí zbytečné. „Přesně je stanoveno, na co a v jakém pořadí může exekutor dlužníkovi sáhnout. Nevidím smysl tohle ještě nějakým způsobem upravovat,“ uvedl člen ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09). Podle dalšího člena výboru Marka Bendy (ODS) by většina položek měla podléhat exekuci. „Protože je to váš dluh, který dlužíte, a je potřeba, abyste ho splatil,“ dodal.

  • § 304b: Pokud je přikázána pohledávka z účtu a ten je pak obstaven, zákaz vyplácení peněžních prostředků se nevztahuje na finance do výše dvojnásobku životního minima. O ně ale může člověk požádat pouze jednou.

Robert Pelikán (za ANO) chce každopádně novelu předložit vládě ještě v srpnu. K poslancům by se pak mohl dostat na podzim.