Policie zadržela gang, který chtěl údajně okrást a vydírat Babiše

Gang chtěl prý okrást Babiše, případně mu unést dítě (zdroj: ČT24)

V nejbližších dnech by měla být podána žaloba na členy gangu, který měl připravovat vyloupení několika pražských vil. Některé z nemovitostí patří i ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) či jeho firmám. Zvažovali prý i únos Babišova dítěte. Napsal o tom týdeník Respekt.

Na přelomu loňského a letošního roku policie podle Respektu zatkla devět členů gangu, kteří připravovali vyloupení několika vil. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ ) je měl sledovat několik měsíců. Zjistili, že muži připravují vyloupení vily jednoho pražského podnikatele i domu Andreje Babiše. 

„Při vyšetřování úplně jiného případu se obrátil na ÚOOZ dlouholetý informátor a ten jim tuto věc prozradil. Detektivové se údajně začali zabývat sledováním asi dvou lidí. Při tomhle sledování narazili na plánování několika velkých akcí, mezi které měl jako cíl patřit i ministr financí Andrej Babiš,“ popsal redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Kauza nicméně údajně nemá politické pozadí. Původně týdeník Respekt uvedl, že gang měli tvořit většinou lidé z Albánie, státní zastupitelství ale informaci dementovalo. "V uvedené věci není stíhán žádný občan Albánské republiky," uvedli žalobci. Časopis se za chybu omluvil.

Nejen krádež, ale i únos

Navzdory ministrově ochrance měl gang rovněž zkoumat možnost únosu Babišova dítěte. Se skupinou měl totiž spolupracovat i pražský kriminalista, který by prý členy gangu varoval, pokud by se o ně policie začala zajímat. Ve vazbě jsou členové gangu i s tímto vyšetřovatelem.

Podle ověřených informací Respektu bude případ záhy uzavřen a bude podána žaloba. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta ani náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube nechtěli informaci nijak komentovat.