V Beskydech ožívá uprchlický tábor, sousedé se bojí

Imigranti, které se Česko rozhodne přijmout, skončí v areálu ve Vyšních Lhotách na úpatí Beskyd. V minulosti sem imigranti mířili, ale v posledních letech jim již nesloužil, měl se změnit na věznici. Nyní se však i přes obavy obyvatel Vyšních Lhot vrátí k původnímu účelu.

Jako utečenecký tábor sloužil areál ve Vyšních Lhotách do roku 2009. Po šesti letech se uprchlíkům znovu otevře, první by měli přijít již na sklonku léta. Část místních obyvatel tvrdí, že by byli raději, kdyby v jejich sousedství přebývali vězni – jak stát plánoval po uzavření původního tábora – než lidé toužící se dostat do Evropy. „Když tady kdysi byli uprchlíci, byl jsem nakoupit v obchodě a během minutky mi ukradli peněženku,“ vzpomněl Štefan Šuller, který v areálu pracoval jako údržbář. Jeho soused Lev Šnyta potom dodal: „Nemám rád chodit po vesnici a mít strach, že někoho potkám.“

Bělá pod Bezdězem beskydské obavy mírní

Lepší zkušenosti než okradený Štefan Šuller mají s utečenci lidé z Bělé pod Bezdězem, kde je stát ubytovává nyní. Podle místních se bezpečnost v obci nezhoršila a azylanti se zvládají rychle začlenit.

Vyšnělhotská starostka Dana Nováková sice také není nadšena z vyhlídky až na 250 lidí „z jiné kultury, jiných náboženských tradic“, současně ale obyvatele obce uklidňuje, že bude sedmiapůlhektarový areál uzavřený. I když jako věznice nesloužil, ohraničuje ho plot s ostnatým drátem, kterým nelze snadno proniknout.

Jednu malou výhodu ale lidé z Beskyd na znovuzprovoznění uprchlického areálu vidí – mohl by poskytnout práci těm, kdo ji dlouho hledají. „Některá zaměstnání by se tam mohla objevit. Předpokládám kuchyně, úklidy,“ shrnula starostka Nováková.

Kolik migrantů Česko přijme, ministři teprve rozhodnou

Navzdory protiuprchlické demonstraci, kterou v úterý uspořádali odpůrci islámu, se chystá stát přijmout určité množství migrantů, kteří jsou nyní v jihoevropských zemích. Podmínky by ale mělo stanovit samotné Česko, Evropská rada v minulém týdnu zamítla návrh Evropské komise, aby země EU musely povinně přijímat předem stanovené množství lidí. O konkrétním způsobu přerozdělení migrantů budou evropští politici jednat v průběhu července.

UDÁLOSTI: Místo vězňů přijdou do Beskyd opět uprchlíci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod