Na zabezpečení škol po útoku ve Žďáru ministerstvo rozdá šest milionů

Olešnice, Uherské Hradiště – Na dotaci na lepší zabezpečení školních budov dosáhne jen minimum škol. Ministerstvo školství vypsalo dotační výzvu s cílem zvýšit bezpečnost a zabránit opakování útoku, jaký se stal loni ve Žďáru nad Sázavou. Úřad nakonec rozdá šest milionů korun. Ze tří tisíc přihlášených škol tak na dotaci dosáhlo jen 60.

Bezpečnost škol se musí zvýšit, navrhnu vládě vytvořit fond, který by pomohl školám a jejich zřizovatelům zabezpečit financování. Tak mluvil loni na podzim tehdejší ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) poté, co psychicky nemocná žena zaútočila v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou a zabila studenta. 

Na konci června letošního roku ministerstvo zveřejnilo seznam škol, které dostanou na zabezpečení dotaci. Celkem na peníze dosáhlo jen 60 z téměř tří tisíc žadatelů. Mezi sebe si rozdělí šest milionů korun. 

Mezi neúspěšné žadatele patří například škola v Olešnici na Blanensku. „Ministerstvo vyvolalo naději, že je ochotno přispět na zabezpečení škol. Ale kdybychom tušili, jak malý objem peněz to bude, tak jsme se do žádosti vůbec nepouštěli,“ stěžuje si starosta města a ředitel tamní školy v jedné osobě Zdeněk Peša (nez.). 

Chtěli instalovat videotelefon a kamery. Doufali, že dostanou na dvě třetiny projektu dotaci, nakonec celkem 300 tisíc korun uhradí škola ze svého. „Všichni víme, že je třeba školy zabezpečit. My bychom do toho jednoznačně peníze dali a dáme, ale měli jsme pocit, že ministerstvo chce být v této záležitosti s námi,“ povzdechl si Peša. Některé školy na vybavení peníze nemají, od svého plánu proto nejspíš upustí.

Ministerstvo se brání: zveřejňovat výši dotačního programu nebyla jeho povinnost a program bralo hlavně jako motivační. „Zabezpečení škol je v první řadě povinností jejich zřizovatelů. Ministerstvo vyhlásilo fond na zabezpečení škol tak, aby byly zabezpečeny v souladu s vydaným Minimálním standardem bezpečnosti. Další postup bude jasný po vyhodnocení programu,“ odpovědělo ministerstvo na dotaz České televize.

Jak se školy zabezpečovaly dřív:

  • elektronické čipy pro vstup
  • kamerové systémy
  • pedagogický dozor u vchodu (popř. dozor jiných zaměstnanců)
  • vrátnice a recepce 

Co navrhla školní inspekce:

  • jediný vchod pro žáky, studenty i veřejnost (se stálým dozorem)
  • identifikace každého cizího návštěvníka
  • zajištění nepřetržitého a všudypřítomného dozoru
  • kontrola míst mimo budovu školy, kde probíhají školní aktivity
  • ochranné a bezpečnostní prvky pro žáky
  • přehledné okolí budov, včetně úprav terénu a zeleně; funkční osvětlení přístupových cest

Naopak stoprocentní dotaci dostala základní škola v Uherském Hradišti. Za dotaci opraví rozbité kamery nebo pořídí nové zámky na dveře a bránu. „Bude nás to stát 80 tisíc korun, ministerstvo dá 60 tisíc,“ chválila si ředitelka ZŠ a MŠ Větrná Marie Leitgebová.

Špatně zabezpečeno je pět procent škol 

Česká školní inspekce po útoku ve Žďáru z popudu ministra Chládka zkontrolovala úroveň zabezpečení tuzemských škol. Inspektoři navštívili celkem 5 477 škol a školských zařízení, což je více než polovina těchto institucí zapsaných ve školském rejstříku. Zcela bez zabezpečení fungovalo devět mateřských, čtyři základní a dvě střední školy. Naopak v devadesáti procentech případů zabezpečení při vstupu inspektora do školy fungovalo. Jako nedostatečně zabezpečenou nakonec inspekce vyhodnotila každou dvacátou školu.

Ministerstvo školství se také rozhodlo vyhláškou stanovit minimální bezpečnostní standard, který by školy měly dodržovat.