Chovanec o demonstraci se šibenicemi: Policie konat měla

Podle expertizy ministerstva vnitra měla policie nárok zasáhnout proti demonstrantům, kteří na Václavském náměstí během demonstrace namířené proti migrantům třímali v rukou šibenice. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD). Zároveň připustil takovou zákonnou změnu, která by v podobných případech posílila policejní pravomoci.

Chovanec v OVM: Policie konat měla (zdroj: ČT24)

„Já, jako laik, i experti z ministerstva vnitra jsme přesvědčeni, že policie konat měla. Měla možnost ty, kteří nesli šibenice, legitimovat, z davu vyvést a zakročit proti nim. Dokonce si myslíme, že byla možnost i magistrátního úředníka, který je součástí každé nahlášené demonstrace, celý pochod rozpustit,“ konstatoval ve vysílání České televize ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že o celé záležitosti v pátek jednal s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Demonstrace namířená proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie proběhla na pražském Václavském náměstí ve středu. Zúčastnilo se jí 550 lidí, promluvil mimo jiné předseda formace Svoboda – Přímá demokracie Tomio Okamura. Akci organizovala antisemitská a krajně pravicová Národní demokracie vedená Adamem B. Bartošem.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, třímali i makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Policisté nezasáhli proti demonstrantům, ale proti aktivistům, kteří chtěli pochod odpůrců imigrantů k Úřadu vlády zablokovat tím, že si sedli na chodník.

Milan Chovanec: „Pokud nechceme, aby se na těchto demonstracích za rok střílelo, tak nastavme mantinely tak, abychom jasně definovali, co je svoboda projevu a co už není.“

Chovanec: Jsme připraveni změnit legislativu

Podle dnešního Chovancova vyjádření má policejní prezidium předložit rozbor postupu policie. „Policejní prezident mi potvrdil, že není ochotný tolerovat takovéto excesy na českých ulicích a že to, co viděl, i jemu připadá nenormální,“ konstatoval Chovanec s tím, že by kriminalisté měli do budoucna změnit metodiku posuzování podobných nenávistných demonstrací. Zároveň prohlásil, že je připraven poskytnout i legislativní úpravu.

„Pokud si police není v některých právních krocích jista, jsme připraveni změnit legislativu a posílit pravomoci policie, aby sama mohla rozpustit demonstraci, nebo najít oporu v zákoně,“ prohlásil s tím, že od policie očekává pojmenování slabých míst. „Agresivita demonstrací se vyvíjí a my na to musíme reagovat. Buď na to reagujeme v rámci platného a dostatečného právního řádu, anebo ho musíme změnit tak, abychom chránili demokracii. Nesmí tím ale být dotčeno právo lidí tak, aby se mohli shromažďovat, vyjadřovat svůj názor a demonstrovat. To jsme zažívali za minulého režimu.“