Obviněný Koval chtěl prý korupci sám odhalit

Bývalý hlavní manažer ANO a někdejší hlava odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval u soudu popřel obžalobu z přijetí úplatku. Podle svých slov chtěl uplácení naopak sám odhalit, proto jednateli firmy zajišťující pro ministerstvo údržbářské práce zkusil navrhnout poskytnutí úplatku. V té době byl členem hnutí ANO, po obvinění byl ihned vyloučen.

„Myslel jsem si, že budu tak dobrý, že odhalím korupci. Nedomyslel jsem, že to mé osobě může přinést takové komplikace,“ prohlásil při své řeči u pražského obvodního soudu bývalý hlavní manažer ANO a někdejší ostravský zastupitel. O svém jednání několikrát mluvil jako o „špatném manažerském rozhodnutí“.

Žalobce viní Kovala z toho, že jako ředitel odboru hospodářských služeb MMR se setkal 22. října 2014 v restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí s jednatelem firmy Protum Servis Jaroslavem Tůmou a žádal od něj nespecifikovanou sumu jako úplatek. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří, přičemž chtěl pro sebe díl z této částky.

Chtěl jsem provokovat, vysvětluje Koval

Že se oba muži setkali, Koval nepopírá. Tvrdí, že šlo z jeho strany o provokaci. Po svém nástupu do čela odboru v březnu 2014 se prý snažil zajistit co nejvyšší úsporu nákladů ministerstva, a proto postupně prověřoval smlouvy uzavřené s jednotlivými dodavateli. S některými firmami na základě prověřování ukončil spolupráci, s dalšími se domluvil na změně podmínek. Takto prý za devět měsíců svého působení ušetřil téměř 60 milionů korun.

Obvodní soud pro Prahu 1
Zdroj: ČT24

U firmy Protum Servis pojal v říjnu podezření, že fakturovala některé věci navíc. Nezdál se mu také pronájem dvou vysoušečů, který ministerstvo stál milion korun za pět let. Pozval si proto jednatele Tůmu do kanceláře a vyzval ho, aby mu navrhl úspornější řešení. „Pan Tůma z té schůzky neodcházel příliš nadšený, bylo vidět, že mu to není po chuti. Řekl jsem si, že to zkusím prověřit. Asi to nebyl nejlepší nápad. Mluvil jsem o tom s ředitelem bezpečnostního odboru a ten mi řekl, že to nemám dělat,“ popsal Koval.

Chtěl jsem vidět telefon, to jsem viděl ve filmu

Nakonec s Tůmou zašel na pivo do restaurace v budově ministerstva. „Potykal jsem si s ním, aby to působilo důvěryhodněji. Také jsem ho proto požádal, aby mi ukázal svůj mobilní telefon - to jsem viděl někde ve filmu. Řekl jsem mu, že když mu faktury nebudu rozporovat, tak bych si za to něco zasloužil,“ uvedl. Čekal prý, že Tůma bude překvapenější, než byl. Jednatel mu ale řekl, že věc musí probrat se svým společníkem.

Snahu získat úplatek za přidělení zakázky na výměnu dveří Koval popřel. Zdůraznil, že zakázky připravovali jeho podřízení, on je pouze schvaloval. Zakázky přesahující 200 tisíc korun navíc podléhaly schválení vrchní ředitelky.