Vláha do půli srpna nepřijde, očekává se nový teplotní rekord

Extrémně suché léto 2003 zřejmě míří do zapomnění. Letošní léto totiž je na nejlepší cestě stát se nejsušším v historii měření. S výjimkou sporadických víkendových přeháněk a bouřek se Česko nedočká svlažení nejméně další dva týdny, teploty naopak zůstanou vysoké. Meteorologové očekávají, že bude až 39 stupňů, po třech letech se tak o svoji další platnost může obávat absolutní teplotní rekord 40,4 stupně Celsia.

Teplotní rekordy padaly na mnoha místech Česka už dnes. V pátek přitom bude ještě tepleji. V Praze a ve Středočeském, Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraj byla  kvůli vysoké koncentraci ozonu v ovzduší vyhlášena smogová situace.  Dětem a starším a nemocným lidem se může hůř dýchat.   

Srpen často přináší ochlazení a také svlažení po horkém červenci. Ne tak letos. Měsíc začal teplotami přesahujícími 30 stupňů a v příštích dvou týdnech bude ještě tepleji. Období má být podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu teplotně nadprůměrné s maximy kolem 39 stupňů.

Vedra způsobuje teplý vzduch z Afriky

ČHMÚ vydal pro nejbližší dny výstrahy na vysoké teploty. Od pátku bude v celé republice platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, v průběhu čtvrtka zatím ve většině krajů výstraha s nízkým stupněm, ale v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji platí již ve čtvrtek vysoký stupeň nebezpečí. 

Česko zasáhla již třetí vlna veder, předchozí přišly na počátku července a znovu ve druhé polovině měsíce. Srpnová ale zřejmě ty předcházející překoná. „Co za to může? Je to relativně jednoduché: trvající příliv velmi teplého vzduchu od jihu až jihozápadu ze severní Afriky, jihozápadní Evropy, která je v tuto roční dobu nejvíce rozpálená. Situace je taková, že má tendenci opakovat se,“ popsal meteorolog ČT Michal Žák.

Sucho a požáry – hrozba neustává

Po dvanácti letech platí řada opatření, která souvisejí se suchem – obce vydávají zákazy napouštění zahradních bazénů, opatrnost je nutná v lesích či parcích. Zákaz rozdělávání ohně a manipulace s ním vydala například Praha, týká se i grilování v parcích, jako je Stromovka či Letenské sady. „V platnosti jsou dvě výstrahy. Jedna varuje před vysokým nebezpečím požáru. Pokud někdo v přírodě rozdělává oheň, je potřeba, aby byl mimořádně obezřetný. Ideální je nedělat to vůbec, je ideální také nekouřit, a pokud, tak nedopalky pečlivě uhasit,“ podotkl Žák.

Kvůli omezením v krajích musí ten, kdo se chce vydat na vyjížďku historickým vlakem, počítat s tím, že v jeho čele nenalezne parní lokomotivu.

  • České dráhy oznámily, že na tradiční historický expres z Prahy na Křivoklát v sobotu pošlou místo parní lokomotivy Šlechtičny historickou dieselovou lokomotivu.
  • S dieselovou lokomotivou Hektor si musí vystačit také cestující na muzejní trati Klubu historie kolejové dopravy Krupá – Kolešovice, kde o prázdninových víkendech obvykle jezdí parní vlaky.
  • Kvůli zákazu v Plzeňském kraji odřekly ČD jízdy vlaku s parní lokomotivou do Bezdružic, které měly proběhnout v rámci akce Bezdružické parní léto.
  • Obdobné opatření platilo kvůli suchu v roce 2003, tehdy však dráhy nasazovaly motorové lokomotivy jako přípřež. Parní lokomotivy v rámci historických souprav jezdily, nebyly však zatopené.

I přes opatření, která mají zabránit požárům, mají hasiči mnoho práce a denně zasahují u několika požárů. Vedle lesů musí často zasahovat také na polích, kde začaly žně. „Největší byly požáry, které se týkaly techniky, jež pracuje na polích. Třeba na Pardubicku došlo k požáru traktoru s lisem na slámu, od toho chytlo pole,“ popsala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Ministerstvo zemědělství doporučilo zemědělcům, aby důsledně kontrolovali své stroje. Aby předešli požárům, měli by také měřit teploty uskladněného zrní, slámy a sena.

  • Karlovarský kraj
  • Plzeňský kraj (od 6. 8.)
  • Praha (od 6. 8.)
  • z předchozích dnů platí zákazy i ve většině dalších krajů

Suché jsou řeky, suchá je půda

Pokračování vysokých teplot s minimem dešťů poznají vodohospodáři a také vodáci. V některých řekách je průtok pouze desetinový oproti dlouhodobým srpnovým průměrům, nejnižší jsou na přítocích středního Labe, střední Vltavy a v povodí Lužnice.

V korytě řeky Labe u Těchlovic se kvůli suchu objevil hladový kámen
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Suché ale letos není pouze léto, od počátku roku napršelo o 150 litrů na metr krychlový méně, než je obvyklé, což je téměř třetina srážek. Půda je na celém území vyschlá do hloubky 20 centimetrů, výjimkou jsou horské oblasti. Navíc ve velké části Jihočeského kraje, středního a horního Polabí se vlhkost půdy pohybuje na bodu vadnutí, kdy začínají usychat rostliny.

V městysu Bojanov na Chrudimsku resp. jeho místní části Holín potom došla voda i ve studních. „Zatím se to týká pěti rodinných domů,“ řekl starosta Milan Michálek. Státní správa hmotných rezerv dnes proto přivezla do Holína cisternu se třemi metry krychlovými vody. Obyvatelům vydrží na tři dny. Pokud se do té doby studny nenaplní, přijede další cisterna.