Kamery na pracovišti? Ministerstvo chce za „šmírování“ prosadit tučné pokuty

Praha - Za sledování zaměstnanců na pracovišti až milionová pokuta. Novinku prosazuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Trestat firmy by měla nově Inspekce práce, doposud mohla jen doporučovat změny, což bylo podle resortu neefektivní. Zaměstnavatel může podle zákoníku chránit kamerami majetek a dbát na bezpečnost lidí, ne už ale řešit jejich soukromí.

V některých firmách jsou kamery pomalu na každém kroku. Vedoucí pracovníci mají přehled o tom, kdo se s kým bavil, nebo na jak dlouho například člověk opouští pracoviště, popisuje jeden ze zaměstnanců podobné firmy. Vedení většinou kamery obhajuje tím, že jde o ochranu majetku nebo bezpečnost práce.

Nově by ale za sledování zaměstnanců mohla hrozit až stotisícová pokuta. Za rušení soukromí při práci pak až milion. „V posledních letech se množily stížnosti zaměstnanců, kteří měli pocit, že je jejich zaměstnavatelé doslova špehují,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Vládní novelu zákona zřejmě ve sněmovně podpoří i opozice. Novinka by tak mohla platit už od příštího roku. Oslovení právníci předpokládají, že se zaměstnavatelé budou bránit. „Nejprve v rámci správního řízení, a pokud i odvolací orgán pokutu potvrdí, tak lze předpokládat nárůst agendy správních žalob,“ uvedla advokátka Veronika Bočanová.

Události: Sledování zaměstnanců firmy může brzy vyjít draho (zdroj: ČT24)