Mezi dopravní značky možná přibude upozornění na losy

Řidiči se na českých silnicích možná brzy potkají s novými dopravními značkami. Nejzajímavější z nich by mohla upozorňovat na losy. Takový návrh dnes podala nezisková organizace Česká krajina ministerstvu dopravy. „Dopravní nehody představují jednu z hlavních příčin úhynu losů u nás,“ říká ředitel organizace Dalibor Dostál. Nejvíce značek by se mělo objevit v jižních Čechách, kde k nehodám dochází nejčastěji.

Ačkoliv začátkem 80. let se pohybovalo na území České republiky až padesát losů, dnes jich je nanejvýš dvacet. Jejich populace se neustále zmenšuje. Největší podíl na jejich úbytku mají jednak pytláci, ale také dopravní nehody. Pro řidiče jsou navíc losi nebezpečnější než jiná zvířata. „Jsou mohutní. Samec váží až 450 kilogramů. Má dlouhé a vysoké nohy. Když dojde ke střetu, los spadne do kabiny auta a může řidiče i spolujezdce zabít,“ vysvětluje Dostál. Los navíc reaguje jinak než většina zvěře. „Zatímco při kontaktu s vozidlem většina zvířat uteče, los ztuhne a zůstane stát na místě,“ upřesňuje ředitel organizace Česká krajina.

K největšímu počtu dopravních nehod s losy dochází na jihu Čech, kam by měly být nové značky hlavně umístěny. Jedna z posledních nehod se stala na železnici – v dubnu na trati mezi Českými Budějicemi a Českými Velenicemi vlak srazil asi tříletého losa. Auto se s losem srazilo například v roce 2009, kdy zůstal nákladní automobil po nehodě nepojízdný. Problémy s losy nejsou ale jen na jihu. Podobná nehoda se v minulosti stala i na severu Čech. „Řidička narazila do mrtvého zvířete. I tak si ale na autě způsobila škodu ve výši 120 tisíc korun,“ sdělila mluvčí Ústeckého kraje Vlasta Suchánková.

UDÁLOSTI: "Pozor los", dočtou se řidiči (zdroj: ČT24)

Organizace Česká krajina, která značku ministerstvu navrhla, se nechala inspirovat v zahraničí. „Stejné značky jsou v Norsku, Švédsku, Finsku i Polsku,“ říká Dalibor Dostál. Tamější losí populace jsou ale výrazně větší než ty české. Většina značek upozorňujících na výskyt losů v případě schválení poputuje právě do jižních Čech, především na státní silnice I/24 a I/34 na Jindřichohradecku. Značky by se měly také objevit na dálnici D1 v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou.

Pokud ministerstvo návrh schválí, objeví se tato značka na českých silnicích spolu s dalšími novými. Mezi nimi jsou například ty, které budou upozorňovat na zákaz předjíždění kamionů nebo na vjezd do emisní zóny.