Chovanec: Počty běženců rychle rostou, v noci jsme zadrželi i třináct dětí

Policie během noci zadržela čtyři desítky běženců, z toho třináct dětí. Informoval o tom ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že počty zachycených uprchlíků se rychle zvyšují. Za první půlrok jich byly tři tisíce, v příštím roce vnitro počítá s příchodem pěti až sedmi tisíc nelegálních migrantů.

„Dnes jsme pouze za noc zachytili skoro 40 migrantů, z toho bylo 13 dětí. Ty počty neklesají a ten problém tady bude po dlouhou dobu,“ uvedl Chovanec před zasedáním vlády, která bude o problematice migrace také diskutovat. „Do konce roku máme plán otevřít dalších 1200 lůžek. To by mohlo stačit, pokud se nezhroutí návratový systém a my budeme moci migranty nadále vracet do Maďarska a Rakouska.“

Evropa se s nárůstem ilegální migrace potýká zejména kvůli krizi na Blízkém východě a občanské válce v Sýrii. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos podle odhadů dorazilo do Evropy 150 000 migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Tuzemská policie jen za první polovinu letošního roku přes 3000 běženců (zejména v mezinárodních rychlících), což je téměř o polovinu více než za stejné období loňského roku.

Kvůli zhrošující se migrační situaci vláda v polovině července schválila otevření záchytných zařízení v Balkové na Plzeňsku a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Rozšíří také kapacity v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem. Podle odhadů vnitra v příštím roce přijde do Česka dalších 5000 až 7000 nelegálních migrantů.

Analýza internetových diskusí: Politici udávají tón

Česká veřejnost ovšem není pomoci uprchlíkům příliš otevřena, minimálně podle internetových diskusí. Podle jejich analýzy, kterou vypracovala společnost Yeseter Noe, hovoří o běžencích negativně tři čtvrtiny diskutujících. Jen čtvrtina ze 147 000 diskutujících v květnu a červnu byla k uprchlíkům vstřícná.

Výsledky ukázaly, že 30 procent diskutujících se nezatěžuje podrobnostmi a má tendenci paušalizovat imigranty z Afriky a Blízkého východu. Dalších 45 procent zdůrazňuje rozdíl mezi uprchlíkem z válečné oblasti a ekonomickou migrací. Podle společnosti Yeseter Now je to částečně i proto, aby je nebylo možné označit za rasisty. Pouze čtvrtina diskutujících je bez předsudků vůči imigrantům nebo programově odsuzuje rasismus.

Analýza také prokazuje významný vliv veřejných vystoupení politiků na celkový tón diskuse. Do té naposledy v úterý přispěl prezident Miloš Zeman i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Hlava státu se ústy svého mluvčího podivila nad tím, že se nepodařilo nalézt peníze na provoz zařízení pro ohrožené děti Klokánek, ačkoli částka na pomoc imigrantům bude řádově vyšší. „Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům,“ reagoval ministerský předseda.