Po internetových podvodnících půjde speciální policejní tým

Výhodný inzerát prodávající telefon na internetu, předem zaplacené peníze, ale zásilka nikde. Takovým internetovým podvodníkům by se už od října měli pustit na stopu policisté ze speciálního týmu.

Podvody na inzertních serverech nejsou jediným typem internetové kriminality, která zaměstnává policii. Počítají se sem i falešné e-shopy nebo snahy vylákat z lidí peníze na sociálních sítích. Dosud tyto případy vyšetřuje běžná kriminální policie, od října by se ale na problematiku měl zaměřit speciální tým. Důvodem je i zvyšující se počet těchto zločinů. „Jsou stále sofistikovanější a také je evidentní, že i technologie jsou na stále vyšší úrovni,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Speciální tým slibuje rychlejší a efektivnější práci. „Bude mít jak specialisty na IT kriminalitu, tak bude spojen s přímým výkonem a bude mít informace i ze zahraničí," přiblížila Macalíková. Tým bude spadat pod útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Vracet se může i k současným případům.

  • Dva a půl tisíce případů se škodou za více než miliardu korun vyšetřovala v loňském roce policie v souvislosti s internetovou kriminalitou. Oproti roku 2013 jde v Česku o třetinový nárůst.
Události ČT: Na internetové podvodníky se chystá nový tým (zdroj: ČT24)

Zdání důvěry, peníze v nenávratnu

Aktuálně vyšetřovatelé z několika částí republiky hledají strůjce podvodů, při nichž jeden nebo celá skupina nabízí výhodně drahé mobilní telefony. Postupují tak, že vyvolají důvěru kupujícího. Jedna z okradených popsala, že konkrétní podvodník dobře komunikoval a působil inteligentně. Zaslal i okopírovaný občanský průkaz a kopii živnostenského listu.

Jak se později zjistilo, šlo o doklad jiné okradené ženy. Kupujícímu se nicméně zdá, že má záruku, že ví, s kým jedná. Podvodník pak od něj snadno vybere peníze dopředu, jenomže zboží už nedoručí. Při žádosti o vrácení peněz se svým obětem podvodník v podstatě vysměje.

Teď je mu na stopě policie. Nebrání mu to ale v dalším podávání inzerátů, při nichž opět využívá ukradené dokumenty. Anonymitu si zvyšuje tím, že chce zaplatit předem na speciální předplacený účet, který se dá koupit v trafikách. Jedinou prevencí je tak platit až při převzetí zboží.