Kauza ProMoPro: Žalobce chce pro úředníky čtyři roky

Trojici úředníků obžalovaných v kauze zakázky pro firmu ProMoPro navrhuje žalobce nepodmíněné tresty od čtyř do 4,5 roku a zákaz činnosti v úřadech, které rozhodují o majetku státu. Ještě přísnější tresty pak požaduje pro bývalého jednatele ProMoPra Jaroslava Veselého a Vlastimila Maxu z hlavní subdodavatelské firmy. Údajně vystavovali Úřadu vlády podvržené faktury a prali špinavé peníze, za což je chce poslat za mříže na osm až devět let. Dalších pět obviněných jednatelů zúčastněných firem by podle státního zástupce mělo strávit ve vězení zhruba šest let.

ProMoPro získalo v roce 2008 od Úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Obžaloba tvrdí, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a bývalým ředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem tuto firmu účelově upřednostnili na úkor jiných zájemců o veřejnou zakázku. Trojice navíc údajně nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy k odhalení podvržených faktur.

Stát vyčíslil škodu na 938 milionů korun

Stát zaplatil celkem 525 milionů korun, jenže podle obžaloby dostala firma ProMoPro 388 milionů na základě podvržených faktur za činnosti, které se buď vůbec neuskutečnily, nebo nijak nesouvisely s předmětem uzavřené smlouvy. Celkové škody však stát vyčíslil na 938 milionů. Po obžalovaných totiž požaduje také zaplatit pokutu ve výši 550 milionů, kterou Úřadu vlády uložil finanční úřad za porušení rozpočtové zodpovědnosti.

Státní zástupce Tomáš Černý v závěrečné řeči připustil, že Hendrichová, Karlík i Mlíčko vždy vedli řádný život. „Podle mě je třeba zohlednit skutečnost, že nebylo zjištěno, že by se předmětnou trestnou činností nějak obohatili,“ uvedl. Uznal také, že zajištění českého předsednictví bylo velmi hektické. Na druhou stranu je prý přitěžující okolností výše způsobené škody a také to, že trestná činnost měla pokračující charakter. Tresty nakonec navrhl u spodní hranice zákonné sazby, která je tři až deset let. Účast na trestné činnosti zhodnotil jako vyšší u Karlíka, pro kterého chce 4,5 roku vězení. Hendrichovou a Mlíčka by poslal za mříže na čtyři roky.

Obvinění úředníci v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24

Výrazně přísnější tresty hrozí Veselému a Maxovi. Podle žalobce jim přitěžuje to, že se dopustili jednak podvodu, jednak legalizace výnosů z trestné činnosti. Stěžejní je vysoká výše škody a také to, že jejich společnosti na trestné činnosti přímo profitovaly. Vedle odnětí svobody požaduje pro oba muže zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností a také zákaz podnikání v oblasti poskytování služeb audiovizuální techniky. Zvažoval u nich prý i trest propadnutí majetku, od něj ale ustoupil s tím, že přednost má náhrada škody a propadnutí majetku by už nemělo žádný efekt.

Někdejší šéfka sekce pro předsednictví Jana Hendrichová:

„Důvod obžaloby proti mně mi dodnes není jasný. Obvinění a obžalobu jsem po celou dobu nesla a nesu špatně. Pociťuji ztrátu prestiže a možnosti uplatnění, zasažen byl pochopitelně i můj soukromý život.“

Dalších pět obviněných jednatelů zúčastněných firem by podle Černého mělo strávit ve vězení zhruba šest let. Obžalovaní vinu popírají. Hendrichová například poukázala na to, že nikoho z ProMoPra neznala, a neměla tedy důvod tuto společnost protežovat. Obhájci také zpochybnili znalecký posudek k vyčíslení škody, který předložil státní zástupce.     

Vydáno pod