Důstojník obviněný kvůli nehodě v opilosti dál učí na Policejní akademii

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila lektora Policejní akademie Karla Kadlece za ohrožení pod vlivem návykové látky. Kadlec v březnu v opilosti havaroval v pražských Nuslích a následně se měl pokusit od nehody ujet. Přesto nadále vyučuje.

Policisté Kadlecovi při dechové zkoušce naměřili 1,5 promile alkoholu. Údajně se pokusil od nehody ujet. Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky mu podle trestního zákoníku hrozí až tři roky vězení. Pokud Kadlece soud pravomocně odsoudí, pravděpodobně by to pro něj znamenalo úplný konec policejní kariéry. 

Český rozhlas upozornil, že GIBS se případem zabývala tři měsíce, podle zkušených policistů je přitom obvyklé takto jednoznačný případ vyřešit během čtrnácti dnů ve zkráceném přípravném řízení. „Pan Kadlec se vyzná. Zná zákony a právní možnosti podobně jako pan Rath a kličkuje jako zajíc. Byl podroben dechové zkoušce, odmítl jít na krev. Na základě dechové zkoušky se prováděl znalecký posudek, který napadl a nechal si udělat jiný,“ vysvětlil příčiny průtahů poslanec a člen komise pro kontrolu GIBS Daniel Korte (TOP 09).

Rektor Policejní akademie, kde Kadlec vedl katedru profesní přípravy, ještě na dotazy, jak bude dál postupovat, neodpověděl. Děkan David Zámek jen informoval, že Karel Kadlec ukončil nemocenskou, kterou nastoupil v březnu hned po nehodě. Během té doby sice sám rezignoval na post vedoucího katedry a tím se mu snížila i hodnost z plukovníka na podplukovníka, do zaměstnání se ale jako policejní učitel vrátil.