Lidovci budou bojkotovat cesty do Ruska

Poslanci, europoslanci i senátoři KDU-ČSL nebudou jezdit do Ruska, dokud tamní vláda nepřestane s destabilizací Ukrajiny. Na bojkotu zahraničních cest se dohodli i kvůli sankčnímu seznamu 89 politiků, kterým Rusko zakázalo vstup do země. Jsou mezi nimi i čtyři čeští zástupci, třeba Karel Schwarzenberg nebo Štefan Füle.

Bělobrádek: Vyjádření názoru není důvod k zakázání vstupu (zdroj: ČT24)

„Pokud někdo vyjádří svoje názory, tak se nedomnívám, že to je důvod, aby mu civilizovaná země zakázala přístup na svoje území,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že projevují i solidaritu s dotčenými politiky. Bělobrádkovi není známo, že by některá z osob na seznamu porušila mezinárodní právo. „Podle nás je to jenom otázka ruské propagandy,“ podotkl. Politická jednání na neutrální půdě lidovci nevylučují, nicméně přímo do Ruska jezdit nehodlají.

Bělobrádek připomněl i nedávný dokument ruské státní televize o sovětské invazi do Československa v roce 1968, který podle odborníků zkresluje historii. Označil ho za propagandu. Rozhodnutí necestovat do Ruska je pak podle něj možnost, jak vyjádřit nesouhlas s ruskou propagandou v médiích i se seznamem nežádoucích politiků.

Rusko sankčním seznamem z konce května zakázalo vstup na své území vedle dalších evropských politiků také Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), Marku Ženíškovi (TOP 09), Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. „Je to jednostranné vyhlášení ruskou stranou. Vnímáme to tak, že seznam nemá žádný mezinárodní právní rámec,“ řekla tehdy mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádřil názor, že nařízení je odpověď na to, že EU v nedávné době omezila přístup do jednotlivých zemí některým ruským politikům.