Hlasitost bez limitů: Koncerty už teď nemusí hledět na decibely

Venkovní hudební produkce mohou díky novele zákona dostat výjimku z hlediska měření hlasitosti. Ještě musí projít Senátem, ale hygienici ji už začali brát v potaz. Benevolentně tak přistoupili k Rock for People, který teď v červnu zní v Hradci Králové. Co může být dobrá zpráva pro fanoušky velkých letních koncertů, je už méně šťastné pro obyvatele z blízkého okolí.

Události ČT: Decibely na koncertech bez kontroly (zdroj: ČT24)

Když se v roce 2007 přestěhoval hudební festival Rock for People z Českého Brodu do Hradce Králové, zaplatili pořadatelé za porušení hlukových limitů třicet tisíc korun na pokutě. V dalších letech se jim dařilo překračovat limit jenom mírně. Při aktuálním ročníku se nemusí vlastně omezovat vůbec. „Letos nám hygienik napsal, že nám přeje hezký počasí a že poprvé v životě nepřijede,“ uvedl pořadatel festivalu Petr Fořt. Důvodem je totiž novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která významně mění podmínky, za jakých mohou koncerty probíhat.

Hygienici začali ke změně přihlížet, ačkoli ještě novela nedošla k legislativnímu konci. Očekávají ale, že Senátem projde a platit bude. „Takže, abychom měřili něco, co je špatného v červnu a nebude špatné už v srpnu, nám přišlo trochu nesmyslné,“ řekl hygienik královéhradeckého kraje Lubomír Píša, čímž zdůvodňuje, proč se ke koncertům už nestaví tak přísně už teď.

Pravomoc obcí, kam většinou stížnosti na hluk směřují

Regulace venkovních hudebních akcí přechází na obce, které budou mít právo udělovat výjimky. Radnice by se vzhledem ke svým obyvatelům mohly snažit pořadatele krotit. „Na festival si každý rok kvůli hluku stěžují lidé z Předměřic, ze Slezského předměstí, z Pouchova a okrajových částí města,“ uvedla mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. S přibývajícím roky ale i oni zaznamenali úbytek stížností. To ale platily limity, kterým se museli pořadatelé přizpůsobit.

Pro lidi, kteří žijí i dva nebo čtyři kilometry dál od plochy letiště, kde na devíti scénách zaznívají i nejhlučnější kapely jako Deathstars ze Švédska, mohou být vysoké hladiny decibelů špatně stravitelné. Jejich opakem jsou návštěvníci takových festivalů, od nichž nezřídka zaznívají názory, že by produkce mohla být hlasitější, ačkoli stání hned u reproduktorů nedoporučují. Nezkrocené decibely jsou pro hosty festivalů zkrátka součástí zážitku a novela je pro ně příznivou zprávou.