Nový ředitel agentury pro sociální začleňování: Zásadní změny nechystám

Praha - Do čela vládní agentury pro sociální začleňování, kterou v posledních týdnech zmítaly spory, nastupuje nový ředitel Radek Jiránek. Svou novou roli vnímá jako výzvu, nic zásadního ale měnit nehodlá, uvedl ve vysílání ČT24. Jiránek, který dosud vedl odbor prevence kriminality na ministerstvu vnitra, nahradí Martina Šimáčka. Jeho v dubnu navzdory nevůli řady zaměstnanců agentury odvolal ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier, pod něhož úřad spadá.

Kvůli odvolání Šimáčka a rozdílným představám o budoucí podobě a fungování instituce vedou s ministrem Dienstbierem pracovníci agentury několik týdnů spor. Více než 20 lidí ze sedmi desítek dalo výpověď. Dienstbier věří, že jmenování Jiránka pomůže uklidnění situace. „Očekávám, že nový ředitel přispěje ke stabilizaci. Jedním z jeho úkolů bude ty, kteří odcházejí, nahradit,“ řekl Dienstbier na konci května, když oznámil, že právě Jiránek uspěl ve výběrovém řízení.

Jiránek se chce se zaměstnanci agentury ve středu sejít a bude se snažit dotyčným rozmluvit výpověď. Mezi jeho první kroky v nové funkci bude patřit i personální audit. Jiránek chce mít přehled, kdo ze zaměstnanců odchází a z jaké pozice, aby mohl včas najít nové odborníky. Po nástupu v červnu chce kontaktovat radnice míst, s nimiž by agentura měla v budoucnu spolupracovat.

Jiránek k nové funkci: Je to pro mě výzva (zdroj: ČT24)

Jiránek uspěl mezi sedmi kandidáty na post ředitele

O post šéfa agentury se ucházelo sedm kandidátů. Komise vybrala dva kandidáty - Jiránka a manažera Otevřené společnosti Marka Hojsíka, který se věnuje problematice romské integrace a evropských fondů. Podle ministra Hojsík jedno z kritérií nesplnil, Jiránek zvládl všechny, a v konkurzu tak zvítězil.

„Toto nové působení beru jako velkou výzvu, kdy v lokalitách a pro sociálně vyloučené budeme moci nabídnout nejen bezpečí, ale podílet se i na zaměstnanosti, vzdělání a dalších službách, kterých se jim nedostává,“ uvedl dříve Jiránek. O místo šéfa agentury se ucházel už před lety. Tehdy ho ve výběrovém řízení porazil právě Šimáček. Jiránek vystudoval sociální práci na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na ministerstvu vnitra působil 19 let. Naposledy vedl oddělení prevence kriminality.

Agentura je odbor úřadu vlády, spadá pod ministra pro lidská práva. Nyní působí ve 36 městech a obcích. V budoucnu by měla pracovat v sedmi desítkách míst, posílit by měla ze 70 na stovku pracovníků. V příštích letech by se na sociální začleňování mohlo využít až deset miliard korun z EU.

Vydáno pod