Úřad: Snížení sazby daně u léků prospělo pacientům, nikoliv firmám

Praha – Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) za léky přineslo svůj užitek, tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s odkazem na analýzu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Za první čtvrtletí se vydalo ze zdravotního pojištění o 670 milionů korun méně než za stejné období v roce 2014. Podle Němečka peníze zůstaly v kapsách pacientů nebo se po uvolnění mohly využít u nákladné léčby rakoviny a jiných vážných chorob.

DPH na léky do loňska činila 15 procent, od letoška klesla na deset procent. Analýza se zaměřila na přípravky, které se úplně či částečně hradí ze zdravotního pojištění. Srovnávala se situace v letošním prvním čtvrtletí a loňském posledním kvartále. Ministerstvo zajímalo hlavně to, zda se po snížení daně nezvýší ceny. 

Sledovalo se tak celkem 84 procent pořizovaných léčiv. Podle ředitele SÚKL Zdeňka Blahuty u 88 procent z nich ceny buď poklesly, nebo se zvýšily maximálně o procento. Pokud by zdravotní pojišťovny letos v prvních třech měsících proplácely stejné množství léčiv jako loni od října do konce roku, vydaly by o 670 milionů korun méně. „Kdyby se předepisoval srovnatelný objem přípravků, v meziročním srovnání za celý rok by se jednalo o úspory dvě až tři miliardy. Nejedná se o úspory jako takové, ale o vytvoření volných financí, které se mohou přesunout do náročné léčby,“ uvedl Blahuta. 

Na léčivé přípravky, které se platí z pojištění, si nemocní v průměru dopláceli 14 procent částky. „Pokud by se předepisovalo ve stejném množství jako loni, pacienti by letos uspořili víc než 390 milionů korun,“ dodal Blahuta. Měsíčně lidé na doplatcích vydali o 32,7 milionu méně. Maximální doplatek se snížil o 4,45 procenta, dodal šéf SÚKL. 

Podle Němečka se tedy prý nepotvrdily obavy, že by ze snížení DPH na léčiva měly mít prospěch hlavně farmaceutické firmy. Peníze zůstávají v peněženkách pacientů, nebo se využijí na nákladnou léčbu, dodal ministr.