Mynář přestupek v souvislosti s majetkovým přiznáním nespáchal

Praha - Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v souvislosti s odevzdáním majetkového přiznání přestupek nespáchal. Rozhodl o tom Městský úřad v Uherském Hradišti, který přestupkové řízení v polovině května zastavil s odůvodněním, že se skutek nestal. Rozhodnutí na webových stránkách zveřejnil Pražský hrad. Mynář řekl, že zákon nestanoví, kam má přiznání odevzdat. Prý ho vyplnil a kopii předal právnímu oddělení Pražského hradu. Navíc od počátku tvrdil, že informace o svém majetku zveřejňovat nemusí.

„Vím, že jsem žádný přestupek nespáchal. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemám povinnost podávat majetkové přiznání. Podobné debaty už beru jako folklor, přitom by všem stačilo jen si přečíst zákon,“ odmítl vinu koncem dubna Mynář.

Zákon mu prý navíc nestanovuje, kam by měl přiznání odevzdat. „Úřad dal za pravdu mně, že je díra v zákonu,“ poznamenal. „Protože jsem zodpovědný občan, tak jsem si to napsal pro sebe a kromě toho, že jsem si přiznání zastrčil do šuplíku, jsem ještě řekl šéfovi legislativního odboru: 'Pane řediteli, tady vám ho dávám, kdyby náhodou…,'“ řekl Mynář. Úřadu prý doložil, že je originál uložený na právním oddělení.

Úředníci uherskohradišťského úřadu, pod který spadá Mynářovo trvalé bydliště v Osvětimanech, se o Mynáře začali zajímat na základě podnětu pražské advokátky Petry Bielinové, která se v Mynářově rodném kraji zeptala, zda hradní kancléř nespáchal přestupek. Ukázalo se přitom, že úřady nevědí, kdo by měl o Mynářově možné chybě rozhodovat, uvedl v dubnu server Aktuálně.cz.

Spis s Mynářovým případem se vydal z Hradiště do Prahy, přes ministerstva vnitra a spravedlnosti skončil opět po několika týdnech na radnici v Uherském Hradišti. Právě tento úřad měl podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána definitivně rozhodnout o Mynářově možném přestupku. K vyřešení případu měl čas do konce června.

Vydáno pod