Ministerstvo plánuje roční rodičovskou pro bohatší

Stát chystá citelné změny v sociálních dávkách. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) chce umožnit lidem s vyššími příjmy vyčerpat rodičovskou dovolenou už během jednoho roku a plánuje i zvýšení životního a existenčního minima. Naopak nemocenskou nebo podporu v nezaměstnanosti hodlá i pro příští rok zmrazit.

„Uvažujeme o tom, že by byla zavedena možnost vyčerpat si rodičovský příspěvek i za rok, ale musí to být samozřejmě omezeno pro určité kategorie, kde je zaručeno, že to ti lidé nezneužijí,“ uvedla ministryně Marsová. Ministerstvo ale ještě neurčilo, kolik přesně by si museli lidé vydělat, aby měli na rychlejší rodičovskou nárok.

Pokud by zavedení roční rodičovské dovolené prošlo, tak to pro státní rozpočet nebude mít žádný dopad. Lidé by totiž dostali stejnou částku, jako v případě dvouleté nebo čtyřleté dovolené: 220 tisíc korun. Každý měsíc by ale dostávali vyšší splátky. „Stoupá počet žen s nejvyšším vzděláním a s nejvyšší kvalifikací, které vlastně vůbec nemají děti. Takže máme hledat všechny možné formy, jak by mohly sladit svůj profesní a soukromý život,“ schvaluje nápad místopředsedkyně opoziční TOP 09 Helena Langšádlová.

Existeční a životní minimum má vzrůst o stokoruny

Naopak zvýšení životního nebo existenčního minima by státní rozpočet zatížilo zhruba miliardou navíc, na tyto dávky jsou totiž navázány také další podpory, jako jsou přídavky na děti nebo porodné. Michaela Marsková tak bude muset vyjednávat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Zvýšit se má také životní a existenční minimum (zdroj: ČT24)

Podle představ ministerstva by se obě dávky měly zvýšit o zhruba 150–200 Kč. Životní minimum je teď 3410 Kč a existenční minimum 2200 Kč. „My počítáme s navýšením sociálních dávek, ale potřebujeme skutečně snižovat rozpočtový deficit,“ uvedl k tomu Andrej Babiš.

Opoziční ODS zvyšování životního nebo existenčního minima odmítá, podle Lenky Kohoutové by to prý nikoho nepodněcovalo k tomu, aby pracoval. Naopak KSČM by tyto dávky zvyšovala ještě více. „Protože žít za těch pár korun je opravdu velmi těžké,“ konstatuje místopředseda strany Jiří Dolejš.