Bratislavský hrad obsadila Věstonická venuše

Bratislava - Česká a slovenská muzea společně vystavují nejvzácnější historické exponáty svých sbírek, například Věstonickou venuši nebo Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Na Bratislavský hrad je doprovodili kurátoři i speciální policejní jednotky.

Unikáty českých a slovenských muzeí (zdroj: ČT24)

Slavná soška z Věstonic je chloubou Moravského zemského muzea. Stará je údajně až 30 tisíc let a patří celosvětově k nejstarším ukázkám umělecké tvorby svého druhu. Národní muzeum zase vystavilo hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Opuková soška, vytvořená před více než 2000 lety, patří ke stěžejním památkám keltské Evropy.

Dalším exponátem jsou Kylešovické meteority, které spravuje Slezské muzeum. Lidé ve starší době kamenné je zřejmě používali jako obklady ohniště. Slovenské národní muzeum pak dodalo na přehlídku zlatý náramek ze Zohoru. Masivní šperk o váze téměř 305 gramů z prvního až počátku druhého století patřil germánskému velmoži a řadí se k nejvzácnějším a největším šperkům svého druhu v Evropě.

Exponáty z vesmíru

České exponáty mohla veřejnost již spatřit v Praze, Brně a Opavě během přehlídky u příležitosti 200 let muzejnictví v Česku. Šéf Moravského zemského muzea Martin Reissner za potěšitelné označil, že všechna tři česká muzea sáhla k unikátům, které přesahují stávající civilizační období. „Někdy jsou to předměty, které nám doslova přiletěly z vesmíru,“ řekl k vystaveným železným meteoritům. Výstava Unikáty českých a slovenských muzeí potrvá na Bratislavském hradě do 14. června (stránky najdete zde).

„Jsem rád, že jsme tyto tři unikáty rozšířili o čtvrtý unikát. Tímto jsme výstavě dali mezinárodní přesah a česko-slovenský kulturní rozměr. Předměty mají nevyčíslitelnou hodnotu a bezpečnostní opatření při vystavení v trezorových vitrínách i při transportu jsou mimořádná,“ uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Kromě bezpečnostních opatření tomu odpovídá i pojištění. Jenom české předměty na výstavě byly pojištěny na částku v řádech desítek milionů korun. Exponáty byly do areálu hradu přivezeny za asistence příslušníků speciálních jednotek slovenské policie, která dohlížela i na instalaci do bezpečnostních vitrín.