Dálniční vrhač polen nebyl příčetný, konstatoval žalobce

Olomouc – Muže, který je podezřelý z házení polen z mostů na dálnici D1 u Hranic na Přerovsku a Novojičínsku, znalci shledali nepříčetným. Podle státního zástupce Lva Nováka, který má případ na starosti, trpí muž paranoidní schizofrenií. Na základě toho byl podezřelý propuštěn z vazby a dobrovolně nastoupil na léčení. Jeho stíhání bude pravděpodobně zastaveno. Polena podle kriminalistů muž házel na dálnici ze čtyř míst a poškodil přitom celkem 28 aut. Za obecné ohrožení mu hrozilo až osm let vězení.

„Na základě znaleckého posudku z odvětví psychiatrie a klinické psychologie bylo zjištěno, že trpí paranoidní schizofrenií. Trpěl jí i v době činu a trpí jí dál. Na základě toho není trestně odpovědným, neboť byl v době činu nepříčetný,“ uvedl státní zástupce.

Podání obžaloby a soud tedy nepřichází v úvahu. Podle znalců je navíc jeho pobyt na svobodě kvůli jeho nemoci pro společnost nebezpečný a současně proto navrhli i ústavní psychiatrické léčení. Muž se mezitím nechal dobrovolně hospitalizovat v psychiatrické léčebně ve Šternberku.

Psychiatr Zdeněk Bašný:

„Trestní a život ohrožující jednání lidí trpících schizofrenií je relativně vzácné. Četnost je nižší než u běžné populace. Pochopitelně je to ale velmi medializováno (…), takže veřejnost je o tom více informována.“

Polena dopadla na téměř třicítku aut

Na řidiče útočil dne 29. ledna na čtyřech místech v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dřevěná polena, z nichž nejtěžší vážilo 20 kilogramů, shazoval na jedoucí auta z mostů, a to v okolí Hranic a Bělotína na dálnici a na silnici u Starojické Lhoty na Novojičínsku. Zasáhl 28 aut a jednoho člověka lehce zranil. Škodu policisté odhadují na více než milion korun.

Policisté muže zadrželi hned následujícího dne. Vodítkem bylo auto, ve kterém dřevěné špalky převážel a které zanechal na místě činu. Na podezřelého je rovněž upozornil lékař, který muži ošetřil zlomený kotník. Všiml si jeho zvláštního chování.

Podezřelý užíval pervitin

Po zadržení muž putoval rovnou do psychiatrické léčebny právě kvůli podezření, že není psychicky zdráv. Propuštěn byl po třech týdnech. Po dopadení se také ukázalo, že v době činu byl muž pod vlivem pervitinu. K užívání se prý sám přiznal.

Psychiatr Bašný: Lidé v psychóze jednají z různých pohnutek (zdroj: ČT24)
Vydáno pod