Michaláková uvidí mladšího syna ještě dvakrát, staršího vůbec

Češka Eva Michaláková, které norské úřady odebraly děti, se letos bude moci ještě dvakrát setkat s mladším synem. Setkání se starším jí sociální služba neumožní. Plán schůzek vyplývá z dopisu, který prostřednictvím rodiny dostali právníci matky v Norsku i Česku. S mladším dítětem se Michaláková naposledy setkala v březnu. Starší chlapec ale na schůzku nedorazil.

S šestiletým Davidem, který chodí do první třídy, Michaláková v březnu strávila zhruba hodinu a půl. Hráli si s legem, kreslili obrázky a četli si z knížky. Starší Denis na setkání nepřišel. Důvodem je podle sociálních pracovníků to, že po schůzce negativně reaguje, uvedla matka.

Michaláková ale tvrdí, že jde o porušení dojednaných pravidel. Podle lednové dohody se sociálními pracovníky má syny vidět dvakrát ročně po 15 minutách. Pokud si to děti přejí, může trvat schůzka déle. Loni se s chlapci viděla jen jednou, a to v březnu. Druhé setkání se uskutečnilo až po roce - letos v březnu.

Norové děti odebrali před čtyřmi lety

Bratry Michalákovy odebrala norská služba pro ochranu dětí Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel.

Děti se rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. S manželem se rozvedla, uvedla, že kvůli tlaku norských úřadů, které přislíbily, že jí v takovém případě děti vrátí. Otec dětí v průběhu soudních řízení snahu vzdal, na rozdíl od matky se proto s dětmi vůbec nesmí vídat.

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán před nedávnem v Událostech, komentářích prohlásil, že situace v případě bratrů Michalákových byla tak závažná, že pokud by si české orgány daly s kauzou podobnou práci jako Norové, rozhodly by stejně.