Pacienti bojovali s roztroušenou sklerózou na maratonu

Dobrý život i s nevyléčitelnou nemocí. To je vzkaz, který posílají pacienti s roztroušenou sklerózou, kteří se od minulé noci do dnešního večera účastnili ve dvanácti městech posilovacího maratonu. Zatímco dřív medicína při této diagnóze pohyb nedoporučovala, nyní radí přesný opak. Sportovní cvičení můžou podle odborníků prodloužit kvalitní život. Chronickou nemocí centrálního nervového systému trpí v Česku asi 17 tisíc lidí, zejména mladých.

Organizátoři cvičebního maratonu si od akce slibují, že motivuje pacienty s roztroušenou sklerózou, aby ke své nemoci přistupovali aktivně. A právě pohyb je pro život s ní nezbytný, vysvětluje za pořadatele maratonu ředitelka Nadačního fondu Impuls Aurin Nedbalová. Sportovní akci jak boj proti nevyléčitelnému onemocnění ale vymysleli sami pacienti.

„Den bez cvičení nemůže být, já sám to poznám, že tam něco chybí, že člověk je na tom jinak hůře,“ líčí pětadvacetiletý účastník maratonu Jiří Tisovský. I když ho roztroušená skleróza upoutala na vozík – nevzdává se. Pravidelné cvičení mu je lékem na únavu, což je častý příznak nemoci. „Při cvičení se vyplavují endorfiny i nálada je přitom lepší, protože s touto nemocí je často doprovázena deprese,“ souhlasí s potřebou péče o fyzickou kondici autor projektu MaRS Roman Kvapil.

Sportovní maraton odstartoval v ostravském sanatoriu Klimkovice. Do tamní posilovny přišlo během pěti hodin přes sedm desítek lidí všech generací. Pacienti ale cvičili na strojích i v dalších jedenácti městech celou noc i den až do dnešního večera. V Česku, na Slovensku i ve Švýcarsku se do projektu celkem zapojilo přes sedm set lidí.

Pacienti zápasili s roztroušenou sklerózou na maratonu (zdroj: ČT24)

Péče o fyzickou kondici může příznaky zmírnit

Vážné neurologické onemocnění mozku či míchy omezuje pohyblivost, takže řada pacientů postupně končí na vozíku. V Česku roztroušenou sklerózou trpí asi sedmnáct tisíc lidí. Dříve jim lékaři pohyb zakazovali, protože se obávali, aby nezhoršil únavu pro onemocnění typickou. „Dnes už víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní a že při dlouhodobé změně životního stylu lze příznaky zmírnit. Důležité je ušít pacientům program na míru a motivovat je, aby je cvičení bavilo,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Suchá. S tím, že cvičení může prodloužit kvalitu života, souhlasí i lékařka Dana Horáková. „Protože jednak to zlepšuje plasticitu mozku, ale zlepšuje to veškerou stabilitu,“ vysvětluje odbornice z MS Centra i Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze.

Při maratonu se cvičenci střídají na různých stanovištích: posilují na strojích, rotopedu, veslařském trenažéru, chodících pásech, balanční pomůcce bossu či míčích. „V našem případě je kruhový trénink postaven tak, aby se zaměřil na pohybové, koordinační a balanční funkce, které mají pacienti nemocí nejvíce oslabené,“ popsala přední česká odbornice na léčbu roztroušené sklerózy profesorka Eva Havrdová. Letos si navíc maratonci v pražských Průhonicích vyzkoušeli i neuropsychologický trénink s využitím počítače.

Podpora Nadačního fondu Impuls

  • dárcovskou SMS ve tvaru DMS IMPULS na číslo 87777
  • příspěvkem na sbírkový účet 2107056767/2700

Výtěžek bude věnován na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty.

Zájem o maraton roste

Zatímco v roce 2012 si přišlo zacvičit 84 lidí, loni jich přišlo už 630 a letos přes sedm set. Výtěžek z akce překročil 144 000 korun a putoval na rehabilitační vybavení center specializovaných na léčbu roztroušené sklerózy.