Vystřízlivění z metanolu: Odškodnění za smrt a slepotu je 35 tisíc

Praha – Pouze 35tisícového odškodnění se dočkala rodina se dvěma oběťmi metanolu – matka dvanáctiletého chlapce zemřela, její otec oslepl. Jejich blízcí, ale i stovky dalších obětí a pozůstalých zvažují, co dál. Někteří chtějí vymáhat škodu od státu. Ten ovšem již podporu obětem metanolu nabízel. Požádalo o ni však pouze 22 lidí, do jejichž života zasáhly lihoviny s nebezpečnou koncentrací metanolu. Jsou mezi nimi pozůstalí po obětech a také ti, kterým toxický alkohol například poškodil zrak.

Oběti metanolové kauzy marně čekají na odškodné (zdroj: ČT24)

Rodina Radka Skupieně figurovala jako poškozená v jedné z vedlejších větví metanolové kauzy. Muž žádal odškodné za smrt sestry, jejich otec chtěl náhradu, protože přišel o zrak. Zprvu soud rozhodl, že úmrtí a ztrátu zraku vyváží 233 tisíc korun, odvolací soudy již nepovažovaly za vhodné odškodnění ani to a částku ještě snížily. „Ve finále nám bylo přisouzeno 35 tisíc, což nepokrylo ani náklady, které se vynaložily na pohřeb,“ shrnul muž, jenž nyní vychovává dvanáctiletého synovce, který přišel o matku.

Rodina podala ústavní stížnost, chce podstatně vyšší náhradu – a není jediná. V ústředním metanolovém případu sice soud uznal nárok poškozených na 50 milionů. Majetek zabavený obžalovaným ale takovou hodnotu zdaleka nemá. Ani v tomto případě tedy nemohou oběti očekávat, že skutečně dostanou to, co žádají. „Dá se říci, že pět, maximálně deset procent obětí získá a vymůže od pachatele to, co soud řekne, že jim má uhradit,“ upozornila ředitelka spolku Bílý kruh bezpečí Petra Vitoušková.

Státní podpora končí, na žádost byly dva roky

Oběti metanolové kauzy proto zvažují i vymáhání škody od státu. Ten přitom již nabídl vyplacení podpory pro oběti trestných činů. Lidem, kterým metanol těžce poškodil zdraví, ministerstvo poslalo 50tisícovou paušální podporu nebo jim dorovnalo ušlý zisk. Pozůstalí po obětech pak dostali až 200 tisíc. „Slouží jako první pomoc v těžké situaci, ve které se ocitli,“ charakterizovala příspěvek mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Nabídka ale zůstala z větší části nevyužila, o podporu se přihlásil jen zlomek poškozených. Protože od období, kdy metanolová aféra vypukla, uplynulo bezmála 2,5 roku, jejich počet již patrně příliš neporoste. Na finanční pomoc od ministerstva spravedlnosti mají poškození nárok do dvou let od chvíle, kdy se dozvěděli o své újmě.

Zatímco však o státní podporu musí oběti žádat rychle, soudy takovou lhůtu nemají. Těm, kdo chtějí peníze od pachatelů, tak nezbývá, než čekat na odškodnění i roky.