Vrchní soud o vraždě Housky: mohlo jít o objednávku

Praha – Vrchní soud v Praze, který se zabýval odvoláním v případě vraždy Romana Housky, připustil vůbec poprvé jako oficiální úřední autorita, že je vysoce pravděpodobné, že si Houskovu smrt někdo objednal. S informací přišel server Aktuálně.cz.

Vrchní soud řešil případ kvůli odvolání. Michalu Krnáčovi předtím krajský soud vyměřil trest 17,5 roku vězení. Soudce Jiří Lněnička, který letos v lednu smrt podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky znovu probíral, snížil Krnáčovi trest o čtyři a půl roku. Závěry krajského soudu podle názoru vrchního soudu nebyly podloženy dostatkem důkazů. Podle zjištění Aktuálně.cz Lněnička v rozsudku rovněž prohlásil, že možnost, že vražda Housky byla nájemná, „se jeví jako vysoce pravděpodobná“.

„Motiv jednání obžalovaného rozhodně prokázán nebyl. Nikoliv proto, že by se jej policie nesnažila zjistit, ale proto, že se k vyřešení této otázky, přes veškerou snahu, nepodařilo získat žádné důkazy,“ uvedl soudce v rozhodnutí," uvedl Lněnička. Dostatek důkazů tak není ani v souvislosti s možnou objednávkou.

Krnáč obrátil, vraždu neplánoval a Housku nezavraždil

Když letos v lednu Michal Krnáč stanul před vrchním soudem, změnil také svou výpověď. Krnáč se k usmrcení vlivného sociálního demokrata prve přiznal, u pražského soudu tvrdil něco jiného. „Nikdy jsem to neplánoval, pana Housku jsem nezabil,“ prohlásil Krnáč. Podle jeho advokáta jednal impulzivně, zkratkovitě a špatně vyhodnotil situaci, protože si myslel, že je Houska ozbrojený.

O motivu vraždy na objednávku dlouho mluví hlavně rodinní příslušníci Romana Housky a jejich právníci, kteří požadovali lepší vyšetření případu. I poslankyně za ČSSD Benešová prohlásila, že šlo o politickou vraždu na objednávku a že se musí vypátrat, kdo čin objednal. Prý i tuší, kdo by to mohl být, konkrétní jméno ale nechtěla uvést.

Smrt Romana Housky

Roman Houska zemřel 18. listopadu 2013 před svým domem v Chomutově. Při střetu měl Michal Krnáč, bývalý voják, použít elektrický paralyzér k omráčení oběti a pak Housku čtyřkrát střelit. Následně měl prohledat dům.

V přípravném řízení Michal Krnáč vypověděl, že náhodou vstoupil na pozemek Romana Housky. Uvedl, že podnikatel k němu vyběhl, a tak se bránil paralyzérem, aby ho odradil od útoku. Posléze třikrát vystřelil, ale Housku prý nezasáhl. Měl na něj křičet, aby si lehnul na zem. Houska si měl ale sáhnout do zadní kapsy, a tak Krnáč opakovaně vystřelil. Houska podle něj upadl až po čtvrté ráně.