Ukrajinská armáda dostala od české zimní výstroj

Praha – Ministerstvo obrany darovalo Ukrajině přes 10 tisíc kusů výstroje, kterou už čeští vojáci nebudou potřebovat. Zásilku tvoří především zimní výstroj. Darovací smlouvu podepsaly obě strany před několika málo dny. Ukrajina Českou republiku o materiální pomoc sama požádala.

„Ministerstvo obrany věnuje Ukrajině přes 10 tisíc výstrojních součástek, pro které už nemáme další využití. Převažují zimní oděvy, které ukrajinská armáda v současnosti nejvíce potřebuje. Materiál si odveze vlastními prostředky. Předpokládáme, že během několika týdnů,“ řekl České televizi mluvčí ministerstva Medek.

Materiální pomoc zahrnuje třeba 2 tisíce kabátů vzor 97 s vložkou, 800 bot vzor 95 nebo 3 tisíce plyšových ušanek. „Vzhledem k ročnímu období na seznamu převažují zimní výstrojní součástky, jako jsou nejrůznější vložky či zateplené oděvy,“ píše také ministerstvo na svých stránkách.

Mluvčí ministersva obrany Petr Medek:

„Ukrajinská strana nás požádala o poskytnutí těchto prostředků. Vzhledem k tomu, že armáda má vyřazenou a nepotřebnou výstroj, nebyl důvod ji neposkytnout.“

Ředitel Sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš přiblížil, že dotyčná vojenská výstroj už byla prohlášena za trvale nepotřebný majetek. Darovací smlouvu s ukrajinským ministerstvem obrany Jireš podepsal v úterý 30. prosince. Další podrobnosti, například hodnotu darovaného materiálu, ale ministerstvo neupřesnilo.

Česko v minulosti Ukrajině nabídlo třeba léčbu zraněných demonstrantů, do českých nemocnic jich byly převezeny asi čtyři desítky. Ministr obrany Martin Stropnický v září uvedl, že by se v ČR mohli léčit i zranění ukrajinští vojáci a že česká strana je připravena na Ukrajinu dodat zdravotnický i jiný materiál. Ukrajina, která se již několik měsíců potýká s boji s proruskými separatisty, také v minulosti projevila zájem třeba o nepotřebná letadla, která má Česko k dispozici.