Polovina školských pracovníků stávkuje

Praha – Asi polovina zaměstnanců českých mateřských, základních a středních škol dnes bude stávkovat, a jejich školy zůstanou zavřené nebo budou mít omezený provoz. Zaměstnanci tak chtějí vyjádřit nespokojenost s rozpočtem školství na příští rok. Vadí jim především plánované navýšení platů, které považují za nedostatečné. Na Jesenicku nebo Zlínsku se ke stávce připojilo až devadesát procent škol, naopak třeba v Chrudimi nestávkuje žádná. Někde vyjdou stávkující i do ulic.

Školské odbory vyhlásily stávku po neuspěšném jednání o navýšení rozpočtu pro resort školství na příští rok o tři miliardy korun. Sněmovna jim slibuje jednu miliardu.

Podle odborářů, kteří se dnes ve 13:00 sešli na pražském Maltézském náměstí, se stávky po celé republice zůčastnilo 128.000 pracujících a asi 7.000 školních zařízení, což je více než polovina škol v celé republice.

Účast na stávce se podle odhadů v jednotlivých krajích liší
Většina škol zůstala zavřená například v Karlovarském kraji. Vysokou účast hlásí i Liberecký kraj. Tam je dnes zavřených přes 70 procent škol. Dvě třetiny škol se protestu účastní na jižní Moravě. Do zhruba poloviny škol žáci nemohli jít v Moravskoslezském, Olomouckém a Královéhradeckém kraji a také ve středních Čechách a v Praze. Relativně nízká účast stávkujících škol je v v Plzeňském kraji, jižních Čechách a na Vysočině, kde zavřela asi jen čtvrtina škol. Největší počet stávkujících zaznamená Moravskoslezský (15.000) a Jihomoravský (14.000) kraj.

Některé školy se do stávky odmítly zapojit, např. prestižní pražské Gymnázium Jana Keplera. „Akci považujeme za nedůstojnou, i přesto je podle nás situace ve školství hanebná. Nestávkujeme, protože dnešní stávka se příliš nedotkne společnosti jako takové. Žáci se na volno spíše těší. Jiná situace by byla, kdyby se stávkovalo třeba v době maturit. To už by pravděpodobně stávkovali i učitelé z našeho gymnázia,“ vysvětluje ředitel gymnázia Jiří Růžička.

Školy zůstaly otevřené i v Chrudimi, kde je 6 mateřských, 8 základních a 7 středních škol. Ředitelé se shodli na tom, že nechtějí brát žáky jako rukojmí v prosazování svých cílů.

Odboráři spoléhají na Lišku
Podle odborářů má stávka smysl, i pokud neovlivní středeční hlasování o rozpočtu. Odbory plánují své cíle prosazovat i nadále. „Doufáme, že se nám podaří vytvořit atmosféru pro vyjednávání pro příští rok,“ říká předseda školských odborů František Dobšík.

Odboráři chtějí vyčkat, jak dopadnou jednání s Ondřejem Liškou (SZ), který se dnes ujme funkce ministra školství. S Liškou a předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem se odboráři sešli už v sobotu. „Z dosavadního jednání s novým ministrem cítíme, že bere platy učitelů jako vážný problém. Chceme mu dát šanci,“ dodává Dobšík.