Dobšík: Školské odbory budou po úterním protestu vyčkávat

Praha - Školské odbory budou po úterní stávce vyčkávat, jak se k problémům v regionálním školství postaví nový ministr. Od kandidáta na tuto funkci Ondřeje Lišky (SZ) i šéfa zelených Martina Bursíka dostaly vážný příslib, který je zaujal. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda školských odborů František Dobšík. Případné další protesty, které odboráři plánovali na jaro, se podle něho zatím odkládají.

Dobšík uvedl, že po sobotním jednání s Liškou a Bursíkem se na další postup odborů dívá trochu jinak. „Vyloženě ty proklamativní sliby, že bude něco horkého po horkém podzimu, malinkato odkládáme a budeme v jakési vyčkávací pozici. Ale ne že budeme jenom vyčkávat - my chceme spolupracovat,“ prohlásil.

Bursík v sobotu uvedl, že Liška se hned po nástupu do čela úřadu „podívá“ na rozpočtovou kapitolu školství a zkusí najít vnitřní rezervy. Budoucí ministr podle něho rovněž dokáže získat prostředky z evropských fondů. Už před jednáním ale zdůraznil, že nepřišli s vyšší nabídkou peněz, než je zvažovaná miliarda, o kterou sněmovna pravděpodobně rozpočet školství na příští rok posílí. Odbory přitom žádají celkem tři miliardy.

Příslib, který odboráři od Lišky a Bursíka dostali, je podle Dobšíka „velmi silný a velmi vážný“. Šéf odborů uvedl, že Liška je člověk, který má analytický přístup a přes nízký věk i dost zkušeností. „Dejme mu tu šanci, aby v rámci vládní koalice dokázali zelení, že školství dokážou řídit,“ dodal.

Úterní protest je podle Dobšíka přes nejnovější příslib potřebný - má upozornit na problémy, které ve školství přetrvávají. V některých krajích předvídají účast 80 až 90 procent učitelů. Podle Dobšíka půjde o masový protest, protože se k akci připojila i řada škol, v nichž nejsou odbory.

Nová jednání mezi odboráři a vedením resortu o financování regionálního školství mají podle Dobšíka začít v únoru. „Teď máme chvilku možnost se nadechnout, všechny věci vyhodnotit a říci, kde se tady stala chyba,“ uvedl Dobšík.