Česká armáda dokončila nákup nových protiletadlových střel

České Budějovice – Armáda dnes dokončila nákup protiletadlových střel RBS 70. Nejnovější zbraň naší protivzdušné obrany nahradí původní sovětské protiletadlové ručně odpalované rakety. Smlouvu o dodávce kompletů podepsala vláda v roce 2004. Výrobcem je švédská firma Saab Bofors Dynamics. Celý kontrakt včetně dodávky raket byl ukončen letos a stál přes 1 miliardu korun. Podle vojáků patří k nejmodernějším na světě.

„Technologie jdou dopředu a proti starým systémům už byla dost efektivní obrana“ poznamenal plk. Josef Slavík, velitel 25. brigády ze Strakonic. Švédské rakety fungují oproti sovětským odpalovaným z ramene zcela jinak. Nezaměřují se na teplo vycházející z motorů, ale operátor je navádí laserovým paprskem. Zbraňový systém je připraven k palbě do 30 vteřin. Nejrychlejší a také nejdražší typ rakety létá rychlostí přes 3 machy.

Nových protiletadlových kompletů má armáda 16. Na rozdíl od řady dalších armádních zakázek se tato vyhnula zásadní kritice a spekulacím. „Je to jediný laserem naváděný protiletadlový systém na světě s dostatečným dosahem. Zatím nemáme konkurenci,“ potvrdil Rickard Svensson ze Saab Bofors Dynamics.

První generace systému vznikla v roce 1977 a podle serveru army-technology.com se v různých verzích používá například v Austrálii, Argentině, Brazílii, Iránu, Irsku nebo Norsku.

Konkrétní rozmístění raket armáda nesdělila. Jejich použití se ale předpokládá především v zahraničních misích, při obraně území a standardně i při ochraně jaderných elektráren.