ČSSD žádá demisi vlády a předčasné volby

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval koaliční vládu k demisi. Pokud kabinet Mirka Topolánka jeho výzvu nevyslyší, sociální demokraté se na nejbližší schůzi Poslanecké budou snažit vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Jediným východiskem ze současné situace jsou podle nich předčasné volby.

„Politické grémium ČSSD se rozhodlo navrhnout předsednictvu ČSSD a ústřednímu výkonnému výboru ČSSD ke schválení návrh na vyslovení nedůvěry vládě a rychlé předčasné volby jako východisko ze stávající hluboké krize v ČR,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Předsednictvo se návrhem bude zabývat dnes, ústřední výkonný výbor ČSSD se sejde v sobotu.

Čunkova kauza zatěžovala křehkou vládní koalici občanských demokratů, lidovců a zelených několik měsíců. Hlasování o nedůvěře už čelila jednou, klíčový test ale v červnu ustála. K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 poslanců ve dvousetčlenné sněmovně, na stranu opozice by se musel tedy přidat někdo z koaličního tábora.

Socialisté soudí, že poslední události kolem Čunka jen prohlubují krizi vládnutí, která v zemi nastala s nástupem vlád šéfa ODS Mirka Topolánka. „Tato krize vládnutí, která je provázena politikou střetu místo politiky dialogu, politickou korupcí místo politiky konsensu a naprostou ztrátou hodnot, jak o tom svědčí právě kauza vicepremiéra Čunka, ohrožuje samu podstatu naší demokracie,“ shodli se členové nejužšího vedení ČSSD.

Vydáno pod