Novela silničního zákona odstranila nesmyslná ustanovení

Praha - Dnes vstoupila v platnost novela silničního zákona, která odstraňuje některá nesmyslná nařízení obsažená v předchozím znění. Mizí například postih pro cyklisty za nehody, při kterých zranili sami sebe. Za přestupek bude naopak považováno zakrytí či odstranění registrační značky vozidel.

Původní verze zákona umožňovala pokutovat cyklistu, který spadnul z kola a zranil sám sebe, částkou v rozpětí od 25 tisíc do 55 tisíc korun. Novela tuto absurdní pokutu ruší. Další změna se týká zastavování na parkovacím místě pro invalidy, není-li řidič invalida. Až dosud by přišel o řidičský průkaz a navíc zaplatil pokutu 10 tisíc korun. V novele zákona zůstává jako postih pouze finanční pokuta, odebrání průkazu se ruší.

„V poslední době se stalo trendem, že řada motorkářů zakrývala nebo částečně zakrývala registrační značku. Z toho důvodu nemohli být řádně identifikováni a jejich přestupky musely být odloženy, pokud se řidiče nepodařilo zastavit na místě,“ připomíná Jaroslav Pavelka z ředitelství služby dopravní policie. Novela proto zavádí nový přestupek: dopustí se ho ten, kdo si zakryje či zcela odstraní registrační číslo auta nebo motorky. Takovému řidiči hrozí odebrání řidičského průkazu až na půl roku a pokuta 10 tisíc korun.

Řidiči od nynějška ztratí bod, pokud se budou pohybovat na dálnicích a rychlostních komunikacích rychlostí nižší, než je minimální povolený limit. Bod naopak neztratí řidič, který zastaví v obytné a pěší zóně, zaplatí pouze pokutu. Ohlašovací povinnost se vztahuje na dopravní nehody se škodou 50 tisíc korun, a to nově včetně této částky.

„Novela opravila nejsměšnější body, a zákon díky ní nabyl na serióznosti. Zmizela z něj nesmyslná ustanovení,“ doplňuje Vlasta Rehnová, dopravní psycholožka z Centra dopravního výzkumu. Experti z ministerstva dopravy už chystají další novelu silničního zákona. Ta začne platit zhruba za rok a bude obsahovat například zavedení tzv. řidičského průkazu na zkoušku pro mladé řidiče a snížení doby platnosti bodů za menší přestupky.