Policisté varují: Začíná nová motorkářská sezona

Plzeň - Policisté z Plzeňského a Karlovarského kraje varují řidiče i chodce před začínající motorkářskou sezonou. Motocyklisté už za tři letošní měsíce zavinili na západě Čech 14 nehod, další čtyři byly s jejich účastí. Jde opět o mírně vyšší číslo než loni. Nehody se zatím obešly bez těžkých zranění a úmrtí, uvedla západočeská policejní mluvčí Jolana Číhová.

Nehody motocyklistů tvoří sice jen jedno procento z celkového počtu kolizí zaviněných řidiči, ale jejich závažnost je šestkrát vyšší než u osobních automobilů. „Tři čtvrtiny usmrcených při dopravních nehodách za účasti motocyklů tvoří viníci nehod, tedy sami motorkáři,“ dodala mluvčí. Desetina řidičů motocyklů, kteří zemřeli, neměla přilbu.

Motorkáři patří podle Číhové k nejzranitelnějším účastníkům provozu a případný střet s vozidlem i pevnou překážkou končí z valné většiny smrtí nebo těžkým zraněním. „Základními podmínkami je používání přilby, vhodného oblečení s reflexními prvky, pevné obuvi a rukavic,“ dodala. Motocyklisté mají dbát také na brzdnou dráhu, zejména pokud je na vozovce spadané listí a olejové skvrny.

Vinou slepých úhlů zpětných zrcátek automobilů a velké rychlosti mohou řidiči snadno motorkáře přehlédnout nebo nesprávně odhadnout reakci motocyklu. Při předjíždění je nutné mít dostatečný boční odstup od automobilu kvůli náhlému vybočení nebo vystupování z vozidla. „Předjíždění zprava také zpravidla řidiči automobilů nečekají,“ dodala mluvčí.

Vydáno pod