Klíčem k odstranění násilí z fotbalových stadionů je posílení spolupráce

Praha - Klíčem k tomu, aby se zabránilo násilnostem na fotbalových zápasech, je důsledná spolupráce fotbalového svazu, jednotlivých klubů a ministerstva vnitra. Shodl se na tom v dnešních Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Ivan Langer (ODS) s místopředsedou Českomoravského fotbalového svazu Vlastimilem Košťálem. Platné zákony podle nich není třeba měnit.

Důvodem, proč se stále častěji opakují násilnosti při fotbalových utkáních, nejsou nedostatky v legislativě. „Máme za sebou poměrně nedávnou novelu trestního zákona, která zpřísňuje tresty za násilí při sportovních událostech,“ podtrhl Langer. Jednotlivé zainteresované skupiny by si podle něj spíše měly lépe uvědomovat svoji zodpovědnost a posílit vzájemnou spolupráci.  

Slova ministra vnitra potvrdil i Vlastimil Košťál: „Legislativa a ujednání, která tady dneska jsou, zcela naplňují prostor pro to, aby byly tyhle věci v pořádku.“ Fotbalový svaz by se podle něj neměl uchylovat k takovým radikálním krokům, jako je například zákaz cestování fanoušků na utkání v jiných městech, který by podle představitelů jednotlivých klubů fotbal poškodil. „Já si myslím, že fotbal se hraje pro fanoušky, to je prvotní věc, která by nás měla zajímat,“ upozornil člen představenstva FC Baník Ostrava Igor Bruzl.  

Košťál zdůrazňuje, že by se svaz měl při svém úterním zasedání zabývat spíše tím, jak prověřit, jestli kluby plní své pořadatelské povinnosti a disponují dostatkem personálu k zajištění bezpečnosti na stadionu. Navíc by se riziková utkání neměla konat na stejném místě, aby bylo možné zajistit dostatek policejních jednotek, které by na utkání dohlížely. Stejně jako Langer vyzdvihl rovněž nutnost posílení kooperace. „Měli bychom znovu důrazně apelovat na kluby, aby zintenzivnily jednání s policií, aby byla spolupráci na úrovni, která je zapotřebí,“ poukázal.  

Opoziční sociální demokraté ale nepovažují opakované těžkosti s fanoušky za tak snadno řešitelný problém. Chyba je podle nich v zákonech. „Platná legislativa klubům jednoznačně neumožňuje dostatečně se bránit násilníkům, kteří například mají zákaz vstupu soudem,“ varoval poslanec a předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc. Násilí bude pokračovat i nadále, pokud nebudou mít bezpečnostní agentury, které dohlíží na pořádek při fotbalových utkáních, možnost legitimovat fanoušky při vstupu na stadion, dodal.  

Výtržnosti často podnapilých fanoušků způsobují fotbalovým klubům značné komplikace a především škody na majetku. Diskuse o této problematice rozvířilo pondělní derby Slavie a Sparty. Chuligáni při něm poničili na strahovském stadionu zhruba 500 sedaček. Pyrotechnika, kterou používali, navíc hrozila zapálením sportoviště. Celková škoda způsobená jednáním fanoušků přesáhla podle prvních odhadů půl milionu korun.