Koalice se nemůže shodnout na čtyřech reformních zákonech zdravotnictví

Praha - Ve středu by se vláda měla zabývat návrhy sedmi zákonů, které mají zreformovat české zdravotnictví. Projednávání přitom už dvakrát odložila a zřejmě se tak stane i potřetí. Zelení a lidovci mají totiž k některým plánům Julínka pořád výhrady. Menší strany trvají na tom, že nad reformou se musí nejdřív sejít expertní skupina a také špičky koalice, teprve pak ji může projednat vláda. Julínek přitom stále doufá, že do středy se všechno stihne.

Koaliční spor o zdravotnictví nekončí. Ministr Julínek s reformními zákony spěchá a už ve středu je chce předložit vládě. Jenže to nebude tak snadné. Menší koaliční strany trvají na tom, že zákony musejí nejdřív probrat expertní komise a koalice. A zatímco Julínek si myslí, že se to stihnout dá, ostatní tak optimističtí nejsou. 

Ze sedmi zákonů, které Julínek prosazuje, jsou čtyři, na nichž se politici nemohou shodnout. Asi největší problémy mají koaliční partneři s transformací pojišťoven a nemocnic. Lidovce navíc trápí zákon o specifických zdravotních službách, který mimo jiné umožňuje umělé oplodnění žen bez partnera. A s tím se nechtějí smířit. „My máme přesné hranice, za které nemůžeme jít. Říkám, že to nechceme zbořit, ale jisté hranice tady jsou,“ uvedl dnes Cyril Svoboda (KDU-ČSL), předseda Legislativní rady vlády České republiky.
 
Zelení navíc nejsou jednotní. Jejich republiková rada vystupňovala požadavky. Chce třeba okamžitě zastavit privatizaci nemocnic a navíc volá po zákonu o neziskových organizacích. „Tento zákon musí předcházet přijetí zdravotnického reformního balíku,“ podmiňuje přijetí Julínkových opatření Dana Kuchtová (SZ).
 
Ministr zdravotnictví ale namítá, že je to nereálné, prý by Strana zelených musela mít zákon přinejmenším sepsaný. „Pokud ho budou mít napsaný, dá se s ním počítat, ale my ho teď pro samotnou transformaci nebo přijetí obecních záměrů nepotřebujeme,“ dodal Julínek.
 
Na úterý je naplánovaná schůzka koaličních špiček, jestli se ale ještě před tím stihne sejít expertní komise a na sporných věcech se dohodne, není zdaleka jasné. Ministr Tomáš Julínek je podle svých slov stále optimista a věří, že zdravotnické zákony dostanou poslanci k projednání nejpozději na začátku června.