Češi rekordně cestují do zahraničí, cestovním kancelářím rostou tržby

Praha - Češi loni lámali všechny rekordy v cestování do zahraničí. Podle údajů Českého statistického úřadu Češi loni podnikli 9,2 milionu zahraničních cest, což je téměř o desetinu více než rok předtím. Ještě větší nárůst byl u dovolených delších než čtyři dny. Vývoj svědčí cestovním kancelářím, které hlásí rekordní tržby.

Na dovolenou, za kterou se ve statistice považuje pobyt nejméně o čtyřech přenocováních, loni vyrazilo do ciziny 4,5 milionu českých občanů. To je téměř o 15 procent více než předloni. Výdaje na zahraniční dovolené rostly ještě rychleji; celkem Češi za dovolené v cizině zaplatili 64 miliard korun, což představuje osmnáctiprocentní nárůst.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek připisuje boom zahraničních dovolených několika faktorům. V první řadě je to silná koruna, díky které zájezdy nezdražily; v mnoha případech dokonce zlevnily. Roli hrají také stále se zvyšující příjmy domácností a vracení daní v rámci společného zdanění manželů. „Z těch necelých sedmi miliard zhruba jedna miliarda skončila v cestovním ruchu,“ upozornil Beránek.

Cestám do zahraničí loni přála podle Beránka také rekordně teplá zima, která před rokem vyhnala zimní turisty do Alp. Jediná cestovní kancelář z velké pětky, která se specializuje na lyžařské zájezdy, CK Nev-Dama, díky tomu zaznamenala osmnáctiprocentní nárůst klientů. Celkem s ní jelo do Alp 108 000 Čechů, kteří za zájezdy na lyže zaplatili 660 milionů korun.

V Česku se loni prodalo zhruba 2,2 milionu zájezdů za 13,5 miliardy korun. Rok předtím to bylo 13 miliard, letos by to podle odhadů mohlo být 14 miliard. Včetně útraty v místě pobytu zaplatili Češi za dovolenou koupenou u CK 32 miliard. To je zhruba polovina všech útrat za pobyty v zahraničí delší než čtyři dny.