Chovatelé chtějí snazší přístup k lékům pro dobytek, veterináři jsou proti

Praha - Poslanci pustili do druhého čtení návrh normy, podle níž mohou chovatelé dobytka nakupovat ve velkém a skladovat léčiva od antibiotik až po hormony. Chovatelům se tento návrh líbí, proti jsou však lékárníci a veterináři. Ministerstvo zdravotnictví se navíc obává černého trhu s veterinárními léky i možného ohrožení lidských životů.

Každé nemocné zvíře znamená extrémní výdaje pro majitele chovu. Pro všechna stáda platí, že když onemocní kterékoliv z jeho zvířat, smí mu lék podat pokaždé jen veterinář. „Pravidla jsou velice tvrdá. Pokud doktor určí diagnózu, farmář ten lék nemůže použít. Musí ho vždycky použít lékař, který k tomu má povolení,“ objasňuje jeden z chovatelů Jan Miller.

Poslanci to chtějí změnit a umožnit chovatelům, aby potřebné léky mohli zvířatům dávat sami, a tak ušetřili. Prezident Komory veterinárních lékařů Karel Daniel ale varuje, že skladování léků bez dozoru může znamenat vážná rizika: „Otevírá to obrovský prostor pro přímé zneužití veterinárních léčiv.“ Jinými slovy to znamená, že se k nim dostane téměř kdokoli. Návrh totiž není tak přísný jako v zahraničí, kde například v Itálii musí mít chovatel s distributorem smlouvu. „Léčiva budou podle mého názoru zneužívána právě proto, že nad nimi už nebude takový dohled,“ domnívá se rovněž prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Členové veterinární komory upozorňují, že pro zvířata se používají i hormony, antibiotika a další přípravky určené také pro lidi. Mimo jiné i ty, ze kterých se vyrábí drogy. „Tyto jejich výtky neberu příliš vážně, protože si myslím, že žádný chovatel si pod sebou přece nepodřízne větev,“ odmítá připomínky veterinární komory navrhovatel normy a místopředseda zdravotního výboru Jozef Kochan. Na její straně ale stojí i ministerstvo zdravotnictví, podle kterého by mohl nový zákon vést k nadužívání antibiotik u zvířat, což by mohlo znamenat vážná zdravotní rizika pro lidi.

Dalším problémem je pak snazší přístup k lékům, který usnadní i černý obchod s nimi. „Je to další nový kanál, kterým půjdou léčiva a který není dostatečně chráněn. Trh s běžnými léky, ale na místech kam nepatří, a do rukou lidí, kterým nepatří, je obrovský byznys,“ podotýká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Návrh je na programu nejbližší schůze sněmovny, která proběhne už v úterý.