Policisté zajistili ukradené Špálovy obrazy

Praha - Pražští policisté našli tři obrazy známého výtvarníka Václava Špály, které byly koncem února ukradeny jejich majiteli. Kriminalisté výtvarná díla zajistili při jejich prodeji v jedné restauraci v ulici V Kolkovně v Praze 1. Zadrželi i prodávajícího, který však není pachatelem krádeže, po tom policie nadále pátrá. Obrazy mají hodnotu v řádu desítek milionů korun.

Zatím neznámý pachatel ukradl Špálovy obrazy v noci z 24. na 25. února v Praze 6. Případ začali prošetřovat pražští kriminalisté, kteří zjistili, kdy a kde se uskuteční prodej výtvarných děl. Do ulice V Kolkovně tak jeli téměř najisto. Při zásahu našli dva ukradené obrazy, třetí pak prodávající muž vydal také. Kriminalisté zjistili, že muž obrazy neukradl, pouze podniká v oboru.

Špála patří k vyhledávaným představitelům českého moderního malířství. Jeho zřejmě nejdražší dílo vydražené na českém trhu získal kupec letos v dubnu za 2,5 milionu korun. Jednalo se o obraz nazvaný Pohled na Národní divadlo od Mánesa. Jednotlivá výtvarníkova díla se draží v řádu stovek tisíc až milionů korun.