Souce vrchního soudu Sovák ustál kárnou žalobu kvůli opisování

Olomouc - Kárný senát olomouckého vrchního soudu dnes zastavil kárné řízení se soudcem Vrchního soudu v Praze Zdeňkem Sovákem. Soudce čelil kárné žalobě kvůli publikování odborných textů, které údajně opsal od jiných autorů. Sovák byl kvůli opisování i trestně stíhán, ovšem s poškozenými kolegy se dohodl na mimosoudním vyrovnání. Podle kárného senátu vrchního soudu nemůže být za stejnou věc dvakrát stíhán.

„Kárné řízení jsme zastavili, neboť jsme vycházeli z ústavních zásad a evropské judikatury a úmluv. Na základě nich je zřejmé, že pokud by byl v kárném stíhání znovu projednáván a souzen, šlo by o porušení zásad týkající se dvojího postihu pro jednu a tutéž věc. Pro tentýž skutek, pro který byla podána kárná žaloba, bylo již pravomocně skončeno trestní řízení,“ uvedl dnes mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Sovák byl kvůli opisování odborných textů i trestně stíhán společně se státním zástupcem Liborem Nedorostem a bývalým rektorem brněnské soukromé Vysoké školy Karla Engliše Vladislavem Větrovcem. Texty jiných právníků tiskli pod svými jmény v odborných časopisech i v publikacích. Čelili proto obvinění z porušování autorských práv a z podvodu. Plagiátoři se po dohodě s poškozenými omluvili v odborných časopisech a na veřejně prospěšné účely složili stotisícové částky. Trestní stíhání bylo poté ukončeno.

Vrchní soud v Olomouci pak na konci roku 2006 zastavil i kárné řízení, neboť podle kárného senátu byl už soudce Sovák dostatečně potrestán v rámci trestního řízení. Kauzu však soudcům znovu vrátil kárný senát Nejvyššího soudu.