Koalice změny poplatků odkládá, Šojdrová jí dává ultimátum

Praha - Debatu o případných změnách regulačních poplatků ve zdravotnictví vládní koalice zatím odkládá. Důvodem je, že expertní komise nedostala od resortního ministerstva včas potřebná čísla. Vyhodnocení poplatků za první čtvrtletí a propočet možných změn totiž ministerstvo stále ještě upravuje. Odklad se ale nelíbí některým lidoveckým a zeleným poslancům. Poslankyně Michaela Šojdrová uvažuje o znovupodání svého návrhu na osvobození novorozenců od poplatků, pokud se koalice do června nedohodne.

„Není to fér, hraje si s námi jako kočka s myší,“ nesouhlasí s odsunutím schůzky expertů poslanec Ludvík Hovorka. Zákonodárci se původně měli sejít 15. května, jednání ale bylo přesunuto na odpoledne 22. května. Taková změna nijak nepřispívá už k tak dost napjatým vztahům koaličních stran. Naposledy je ochladilo projednávání církevních restitucí.

Pokud se koalice do června nedomluví, vrátí se do hry návrh Michaely Šojdrové na zrušení poplatků pro novorozence. „Tentokrát ho nebudeme chtít určitě odkládat,“ potvrzuje. Její stranický kolega Jiří Carbol hovoří o „víceméně divokém hlasování ve sněmovně“, pokud se v koalici neprokáže ochota ke kompromisu.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek již několikrát zopakoval, že se diskusi o platbách u lékaře nebrání - jak s koaličními partnery, tak i s opozicí. „To není prostor pro nějakou exhibici politiků nebo expertů či rádobyexpertů, ale je to strašně citlivá věc,“ reaguje ale na odhodlání některých politiků o změny reformního zákona o poplatcích ve sněmovně bojovat.

Vydáno pod