Rychlost v Prostějově bude hlídat 20 stacionárních radarů

Prostějov - Dvacet stacionárních radarů na měření rychlosti si pronajme prostějovská radnice od společnosti Czech Radar. Místostarosta Vlastimil Uchytil uvedl, že první z nich budou umístěny především na výpadových silnicích. Jejich instalace má zklidnit dopravu. O vybrané pokuty se bude město dělit se společností Czech Radar.

„V první fázi půjde o instalaci desítky radarů. Tato zařízení postupně rozmístíme do rizikových lokalit, kde je hustá doprava a hrozí nebezpečí překračování povolené rychlosti nebo průjezdu na červenou. Nejdůležitější jsou výpadovky na příjezdu do města,“ uvedl Uchytil. Doplnil, že radnice očekává nespokojenost z řad motoristů, kteří nerespektují dopravní předpisy.

Deset nových měřicích zařízení by se v ulicích mělo objevit do dvou měsíců. „Čekali jsme na podpis smlouvy, nyní se pustíme do stavebního řízení. Věříme, že nové radary přinesou stejné zklidnění dopravy jako zařízení na Přikrylově náměstí. Tam v průběhu prvních tří měsíců po uvedení do provozu poklesly dopravní přestupky o 80 procent,“ uvedl ředitel společnosti Czech Radar Milan Bednář.

Město za radary platit nebude. Z vybraných pokut přenechá firmě provozující automatické radary čtyřicet procent výtěžku. Výši pokut určuje zákon. Nejnižší činí 1000 korun.

Měřicí zařízení bude obsluhovat městská policie. „Data o spáchaných přestupcích putují na odbor občanských záležitostí, který tento přestupek zpracuje. Kromě pověřených osob městského úřadu nemá k údajům přístup žádná další osoba,“ zdůraznil Uchytil.

Jediný stacionární radar v celém Olomouckém kraji je zatím právě v Prostějově. Vloni zaznamenal kolem 300 neukázněných řidičů. Podobnou síť radarů si pořídily letos České Budějovice.