ČSSD chce zřídit vyšetřovací komise ke Kubicemu a stravenkám

Praha - Sociální demokraté chtějí zřídit vyšetřovací komise ke Kubiceho zprávě a k zaměstnaneckým stravenkám. Navrhnou to poslancům na dnešní schůzi sněmovny. K tomuto kroku se rozhodli proto, že se podle nich kolem těchto kauz nic nevyšetřilo. Zatím ale o podpoře pro tyto komise s ostatními stranami nejednali.

Informace z takzvané Kubiceho zprávy se dostaly do médií několik dní před parlamentními volbami v roce 2006. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v ní tvrdil, že tehdejší premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Upozorňoval také na údajné prorůstání organizovaného zločinu do vládních struktur. ČSSD je přesvědčena, že právě kvůli tomuto úniku těsně prohrála volby do sněmovny.

Zaměstnanecké stravenky používají zhruba čtyři miliony zaměstnanců a rozpočtu by jejich zrušení přineslo jen asi miliardu korun. Premiér Mirek Topolánek navrhl ve sněmovně jejich zrušení, když se objevily informace o podezřelém lobbingu, který vedl k jejich zachování, přestože s nimi vládní reforma veřejných financí nepočítala.