Kauza biolíh nekončí: Vesecká vrátila věc k došetření

Brno- Lobbistovi Františkovi Vybíralovi a realitnímu magnátovi Miloši Červenkovi hrozí, že by mohli skončit před soudem. Podle policie si měl Červenka u lobbisty za peníze objednat informace ze spisu, který na něj vedla policie. Nejvyšší státní zastupitelství pod vedením Renaty Vesecké dnes vrátilo celou věc zpátky k došetření, když nesouhlasilo se závěry Vrchního státního zastupitelství v Praze, které v dubnu vyšetřování jedné z linií kauzy zastavilo. Případ údajného korupčního jednání Vybírala a Červenky, v němž jde podle odposlechu až o desetimilionový úplatek, se nyní proto znovu otevře.

„Nejvyšší státní zastupitelství předchozí rozhodnutí zrušilo a vrátilo věc nazpět příslušnému orgánu k dalšímu prošetření, a to z procesních důvodů a z důvodů potřeby nového dokazování,“ informoval mluvčí NSZ Pavel Foltán. V případu vráceném Veseckou k došetření údajně Vybíral zprostředkoval pražskému podnikateli s nemovitostmi Červenkovi za půlmilionový úplatek domnělé policejní dokumenty k vyšetřování jeho podezřelých podnikatelských aktivit s pozemky a nemovitostmi.O znovuotevření případu informoval internetový deník Týden.cz.

Vrchní státní zastupitelství začne případ Vybíral - Červenka znovu šetřit pravděpodobně příští týden, přičemž nová dokazování se mohou táhnout i měsíce. Červenkova advokáta Zdeňka Kloučka rozhodnutí nejvyšších žalobců případ znovu otevřít zaskočilo: „Jak znám usnesení vrchního státního zastupitelství v Praze, tak si myslím, že toto rozhodnutí bylo vydáno zcela po právu a v souladu s obsahem spisu. Nečekal jsem, že bude zrušeno.“

Detektivové měli navíc lobbistu  k úplatku vyprovokovat. Nejde však o první případ, ve kterém je jméno Františka Vybírala spojeno s uplácením. Lobbista měl přes státní úředníky zajistit za 15 milionů kolínskému lihovaru lukrativní zakázku na výrobu biolihu, což se nakonec prokázat nepodařilo. 40.000 chtěl po Vybíralovi údajně i bývalý Škromachův poradce za informace o státních zakázkách.