Dálnice D1 u Lipníku bude otevřena v listopadu

Olomouc - Pro řidiče se zanedlouho zrychlí cesta z Olomouce na Ostravu. Silničáři totiž chtějí do tří měsíců otevřít novou část dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Bělotínem. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové by měl být úsek za 8,9 miliardy korun zprovozněn v listopadu.

„Součástí tohoto úseku bude dálniční přivaděč Bělotín délky 2,4 kilometru. V celém patnáctikilometrovém úseku se buduje šestipruh, je zde předpokládaná docela vysoká intenzita dopravy, takže to bude určitě smysluplné,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Dálnice bude mít dvě mostní estakády, zahloubený dálniční podjezd u Hrabůvky a tři mimoúrovňové křižovatky Lipník nad Bečvou, Hranice a Bělotín.

##GMAP:49:Nová dálnice D1##  

Dokončení stavby dálnice již netrpělivě kromě motoristů očekávají i obyvatelé okolních obcí. „Bude to výhoda, že najedeme v Bělotíně na dálnici a pojedeme až do Prahy. Na druhou stranu se nám kvůli propojení na dva měsíce vrátí doprava z obchvatu. Musíme to ale vydržet, nedá se to jinak udělat,“ řekl starosta Bělotína na Přerovsku Eduard Kavala. „Máme už obchvat, doprava je vyvedena mimo, ale určitě to znamená důležitou etapu výstavby směrem na Ostravu. Bude to navíc jediný šestipruh, intenzita dopravy je tady vysoká,“ uvedl starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Dalšími připravovanými úseky, které by měly být součástí propojení Prahy s Ostravou, jsou úseky mezi Říkovicemi a Přerovem a z Přerova na Lipník nad Bečvou. Tam budou moci řidiči počítat se čtyřpruhou dálnicí. Na této stavbě bude 15 mostů. První auta by na ní měla vjet v roce 2012.