Vládu čeká rozhodování o novém volebním systému

Praha - Ministerstvo spravedlnosti dokončilo první návrh, jak změnit volební systém v Česku. Materiál, ve kterém je devět možných úprav způsobu voleb, tento týden prošel připomínkovým řízením. Vládní koalici teď čeká rozhodování a jednání, protože se bude muset na jedné variantě shodnout. Ke změně volebního systému se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení.

Ministerstvo spravedlnosti dostalo jasné zadání: v novém volebním modelu musí dostat vítěz voleb bonus v podobě několika křesel navíc a přepočet hlasů musí být spravedlivější.

Podle spoluautora návrhu Ladislava Mrkly by tak v budoucnu nemělo dojít k situaci jako při posledních volbách. Mezi výsledkem Strany zelených a KDU-ČSL byl pouze jednoprocentní rozdíl, v praxi to ale znamená sedm poslanců.

Poslední volby ukázaly slabiny současného volebního zákona. Zatímco zelení na zisk jednoho křesla ve Sněmovně potřebovali víc než 56 tisíc hlasů, lidovcům už stačilo 29 tisíc a sociálním a občanským demokratům jen 23 tisíc hlasů.

Předseda ústavněprávního výboru sněmovny Marek Benda (ODS) trvá na pevném bonusu: „Naší jednoznačnou prioritou je bonus pro vítěze.“ S jeho názorem ovšem nesouhlasí předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL): „V našem vidění může být mini bonus; dva, tři mandáty. Ale takové ty tvrdé bonusy jsou špatné.“

Kdyby se ve volbách v roce 2006 hlasovalo například podle varianty Řecká I, ODS by získala 85 mandátů oproti dnešním 81. Sociální demokraté by ztratili 7 křesel z dnešních 74. Komunisté a lidovci by shodně přišli o jednoho poslance. Naopak zeleným by počet členů poslaneckého klubu narostl z dnešních 6 na 11. Vládní koalice by tak měla pohodlnou většinu 108 hlasů.  

Jak dlouho bude trvat, než se politici shodnou na jedné z variant, si nikdo z nich netroufá odhadnout. Doufají ale, že příští sněmovní volby už poběží podle nového modelu.

  • Počet hlasů nutných k získání jednoho mandátu ve volbách v roce 2006 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/333/33278.jpg
  • Porovnání volebních výsledků podle současného modelu a podle navrhované varianty „Řecká 1“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/333/33277.jpg