Topolánek v červnu navštívil Zemana, údajně domlouval přeběhlíky

Praha - Premiér Mirek Topolánek se v červnu na Vysočině tajně sešel s Milošem Zemanem. Údajně jednali o podpoře dalších sociálně demokratických poslanců pro Topolánkův kabinet. Informaci přinesl server Týden.cz s tím, že na jednání byli i lobbisté Marek Dalík a Miroslav Šlouf. Setkání se konalo krátce před zveřejněním auditu financí Jiřího Čunka, tedy v době, kdy nebyla jasná budoucnost vládní koalice. Kabinet tak mohl potřebovat hlasy dalších sociálně demokratických poslanců.

Informaci o schůzce, ke které mělo dojít 27. června, serveru potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Jednání mělo sice zůstat v tajnosti, ale Topolánek jeho obsah prý vyzradil na akci Jágr teamu v Prostějově, kde se pochlubil, že sehnal další dva přeběhlíky. Účastníci schůzky mlčí.

Miroslav Šlouf svou účast na setkání popřel a Marek Dalík na otázku ohledně své přítomnosti neodpověděl. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se necítí ohrožen údajnými tajnými schůzkami. Tvrdí, že o rozhovorech ví již několik týdnů.

Červnová schůzka, která měla být podle serveru jen jedním z řady setkání organizovaných vlivnými poradci Šloufem a Dalíkem, se uskutečnila krátce před zveřejněním zprávy detektivní společnosti Kroll o financích místopředsedy vlády a šéfa lidovců Jiřího Čunka. Zpráva měla rozhodnout o tom, zda zůstane ve vládě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V té době nebylo jisté, jestli se podaří udržet vládní koalici. Ta by v takovém případě k pokračování potřebovala hlasy dalších poslanců z ČSSD.