Vysokorychlostní silnice z Chebu do Karlových Varů by měla být dokončena v roce 2011

Karlovy Vary - Problémy, které provázely výstavbu vysokorychlostní silnice z Chebu do Karlových Varů, by se měly už brzo vyřešit. Od počátku roku nebyly na stavbu peníze. Teď ministr dopravy podepsal uvolnění miliardy korun z evropského operačního programu Doprava a  podařilo se vykoupit i všechny potřebné pozemky.

„Občané dostanou náhradu, za kterou si postaví dům nový, nebo pokud mají kde bydlet, tak jim ty peníze zůstanou,“ říká ředitel karlovarského střediska Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda. Za náhradu tři miliony korun, by si odškodnění mohli postavit menší domek.

Sdružení dodavatelů vyslechlo dnes, během kontrolního dne, potvrzení zprávy, že jsou peníze na cestě. Generální dodavatel od začátku roku táhnul financování ze svých rezerv. Někteří menší subdodavatelé, například přepravci, ale nedostávali včas zaplaceno. Mluvilo se i o tom, že nebude na výplaty.

Nyní mají Stavby silnic a železnic k dispozici peníze s programu Evropské unie Doprava. „K tomu přistoupí půjčka od evropské investiční banky, tedy opět zaručené peníze. Ten podíl státu je tady už minimální a vlastní stavby se netýká,“ říká oblastní ředitel Stavby silnic a železnic Jaromír Pešek.

Podle všeho by tak silnice mela být dostavěna v roce 2011.